Magyar segítséggel állítanák helyre a huszti várat

63537-620x330

Magyarország hozzájárulna a huszti várrom eredeti állapotba való visszaállításához – nyilatkozták a magyar küldöttek Huszt város vezetőinek azon a találkozón, amely a transzkontinentális együttműködés jegyében jött létre.

A magyar fél érdeklődését mutatja az is, hogy Cseke György grafikus és Várnai Dezső építész 2014 júliusában elkészítette a huszti vár háromdimenziós modelljét.

     

Az erőd nem akármilyen értéket képvisel a magyarok számára. Több történész szerint a várat Szent László királyunk kezdte építeni azzal a céllal, hogy védje a Magyar Királyság határait, és ellenőrizze a Magyarország és Lengyelország közötti kereskedelmi utakat” – mondta el a magyar delegáció tagja, Bodnár Gáspár.

A határon túli partnerek figyelmet fordítottak a várost övező folyók partjainak megerősítésére. Bodnár Gáspár, a magyarországi Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője megtekintette a városon keresztülhaladó folyókat, és felhívta a figyelmet az elmúlt évek hiányosságaira, a többi között arra, hogy nem történtek meg a szükséges árvízvédelmi intézkedések. Elismeréssel szólt a Nagyág és a Tisza partjának megerősítésében tett előrelépésekről. Jelenleg is tart a gátak felújítása és a Husztec patak medrének a tisztítása.

Huszt polgármestere, Volodimir Kascsuk elmondta, hogy a folyópartok megerősítése után a Várhegyen épült egyéb történelmi emlékek rendbehozatalán dolgoznak majd.

Forrás: Kárpátalja.ma/zakarpattya.net.ua/ mukachevo.net


Hasonló cikkek