Magyar tiltakozás az EU-Mercosur egyezség ellen

Agrárszervezet mellett a természetvédőknek sem tetszik a megállapodás.

Az egyik magyar szervezhet a NAK: szerintük elfogadhatatlan az EU kereskedelmi megállapodása a Dél-amerikai Közös Piac (Mercosur) országaival. Véleményük szerint ugyanis kettős mérce van a megállapodásban foglaltakban, mert úgy vélik, hogy Dél-Amerikából szinte bármi bekerülhetne az unióba, de az EU termelőire szigorú szabályok vonatkoznának. Az egyezség értelmében olyan élelmiszer is megjelenhetne az európai piacokon, amelyek az itteni előírásnak nem felelnének meg. A NAK a fogyasztók és a gazdálkodók érdekében fellép az ismeretlen eredetű élelmiszerek beáramlása ellen – tették hozzá.

Hangsúlyozták, hogy a megállapodást az európai termelőszövetkezetek és gazdálkodók érdekképviseleti szervezete, a COPA-COGECA is kockázatosnak tartja, mostani formájában ezért szintén nem támogatja. Az általuk készített összefoglaló, amely magyar felirattal a NAK videómegosztó oldalán is megtekinthető, részletesen bemutatja az EU és a Mercosur közötti egyezség hátrányait.

Tiltakozását fejezte ki a Magyar Természetvédők Szövetsége is. Pénteki közleményük szerint világszerte majdnem félezer civil szervezet kéri, hogy az EU döntéshozói ne írják alá az egyezményt, amely egy lejárt szavatosságú 20. századi szabadkereskedelmi felfogást tükröz, és súlyosan károsíthatja a környezetet. Helyette inkább az erőforrások mérsékeltebb felhasználására, helyi megoldásokra, a gazdaság átalakítására, végső soron a gondolkodás megváltoztatására lenne szükség – tették hozzá. A társaság petíciót is indított a honlapján, várva a támogató aláírásokat.

Az EU és a Mercosur 2019 júniusában állapodott meg a kereskedelmi egyezség létrehozásáról. Jelenleg a ratifikálására vonatkozó tárgyalások zajlanak, a hatályba lépéshez a megállapodást az uniós, és a tagállami parlamenteknek is el kell fogadniuk.

Kiemelt képünkön: gyümölcsök egy kolumbiai piacon. Fotó: Unsplash

Gazdaság | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek