Magyar vétó Brüsszelben, Szijjártó a fél világot kiosztotta

Egyetlen EU-s tagállamként Magyarország nem járult hozzá ahhoz az uniós dokumentumhoz, amelyet az EU az Arab Liga tagjaival szeretne aláírni, többek között az illegális bevándorlás visszaszorítása érdekében. Szijjártó Péter szerint a szövegben utalás van az ENSZ migrációs csomagjára és ez nem elfogadható Magyarország számára. A külügyminiszter üzent a hollandoknak is, szerinte Hollandia nem felügyeleti szerve Magyarországnak.

Lopakodó jogalkotás keretében próbálják meg Brüsszelben és New Yorkban az ENSZ migrációs csomagját a nemzetközi jogi és politikai élet részévé tenni – jelentette ki Szijjártó Péter Brüsszelben, ahol az uniós külügyminiszterek az Arab Liga külügyminisztereivel találkoztak.

A diplomaták napirendjén az szerepelt, hogy elfogadnak egy nyilatkozattervezetet, amely a hónap végén az EU–Arab Liga-csúcstalálkozón kerül az állami vezetők elé. Ebben többek között az illegális migráció elleni küzdelemről is szó van, azonban a tervezet hivatkozott az ENSZ migrációs paktumára is. Mint azt az elmúlt egy-két napban már lehetett hallani, a magyar kormány elutasította ennek aláírását, komoly diplomáciai feszültséget okozva ezzel. Bár az ENSZ-dokumentumot összesen kilenc uniós tagállam nem írta alá, más országok nem jeleztek hasonló fenntartást.

A magyar álláspont szerint a migrációt nem kell menedzselni, és nem lehet úgy tekinteni rá, mint aminek nincs biztonsági kockázata. Szijjártó Péter szerint ideje lenne a brüsszeli bevándorláspárti hazugságot átadni a múltnak, oda kell vinni a segítséget, ahol szükség van rá. Szerinte az Arab Államokkal elsősorban abban kell együttműködni, hogy a terroristák Európába áramlását megakadályozzák.

A csúcstalálkozó egyik célja, hogy együttműködést ajánljon az arab országoknak cserébe azért, hogy több menekültet fogadjanak be, és tegyenek több erőfeszítést az illegális migráció megfékezésére. Hasonló együttműködésről van szó, mint amelyet az EU Törökországgal három éve megkötött, és amely a leghatékonyabb módszernek bizonyult a migrációs hullám megállítására.

Az arab országokkal kötendő megállapodás szövege azt is tartalmazza, hogy az illegális migráció elleni küzdelem mellett egyértelműen szabályozni kell a törvényes bevándorlást is, ugyanis ez is segíthet visszaszorítani a szabálytalan bevándorlási módokat.

Forrás: index.hu


Hasonló cikkek