Magyarok a szélsőséges szlovák nacionalista politikus véleményét osztják?

Szlovákok és magyarok akarják közösen kitöröltetni a népszámlálási ívekből a második nemzetiség megjelölésének lehetőségét. A nacionalista Hrnko, a kormánypárti Gyimesi, az MKP és az Összefogás prominensei ugyanazt akarják elérni a népszámlálás kapcsán.

Anton Hrnko, a Szlovák Nemzeti Párt alapítója, alelnöke Ján Slota idején és a párt parlamenti képviselője 2020-ig. A Matica slovenská országos választmányának tagjaként is dolgozott hosszú ideig. Ő volt, aki a 2020-as választási kampányban Andrej Kiskáékat támadta, mert szerinte azok a Matica slovenskáról és az államnyelv használatáról szóló törvényt akarták törölni. Azt a nyelvtörvényt, ami Hrnko szerint senkinek a jogait nem csorbítja.

Ő volt, aki 2020 nyarán támadta a jelenlegi kulturális minisztert is, mert úgy gondolta, hogy Natália Milanová folyamatosan a nemzetiségi kultúrát támogatja a Matica és a szlovák nemzeti kultúra ellenében. 2020 júliusában Hrnko felszólította Matovič miniszterelnököt és Mikulec belügyminisztert, hogy állítsák meg a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatalának szlovákellenes lépését, ami szerinte minden bizonnyal a szlovákiai magyar irredentákkal közösen született.

A népszámláláson a 2. nemzetiség vállalása lehetőségének visszavonását követelte a szlovák statisztikai hivataltól. Szerinte a magyarok így próbálják a magyarul beszélő romákat a magyar közösséghez visszacsalni. Némi Csemadok-ellenes kirohanással is megfűszerezve a soviniszta szlovák politikus arra utalt, hogy a második nemzetiség vállalásának lehetősége a 2021-es népszámláláson a magyarok létszámának növelését szolgálja, ezért ezt el kell törölni.

Forrás: bumm.sk

Nyitókép: TASR

Külhon | Pannon Hírnök 


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek