Magyarok, akik a legjobbak Ukrajnában

Ha azt mondom, Nagybereg, tízből kilencen rávágják – beregi szőttes. A maradék egy lehet, hogy mást mond. Megemlíti azt a sportágat (nem a focit…) melyben a nagyberegi fiatalok, ha nem is a világon, ha nem is Európában, de Ukrajnában a legjobbak. Ez a művészi kerékpározás.

A „drótszamarazást” két évtizede Géczi Tihamér, a Nagyberegi Középiskola igazgatója és felesége, Natália honosította meg, és emelte európai színtre. A tavalyi junior Európa-bajnokságon a Szarka Tibor István és a Heé Krisztián duó a harmadik helyen végzett. Idén még nagyobb sikert értek el a beregi sportolók. A Zán-Fábián Panna és Heé Szebasztián alkotta junior vegyes páros a kontinensviadalon óriási meglepetésre ezüstérmet szerzett.

A közelmúltban a falu adott otthont a 18. Nyílt Ukrán Teremkerékpár bajnokságnak, mely egyben a Kelet-európai Kupa sorozatának harmadik fordulója is volt.  A Zán-Fábián–Heé duó ezúttal nem talált legyőzőre.

A nagyberegi művészi kerékpárosok útja igazi sikertörténet. Kis kárpátaljai csoda. Csak az a baj, hogy az ukrajnai (kárpátaljai) sportvezetés nem vesz tudomást róla, pedig Gécziék a nemzetközi versenyeken Ukrajna színeiben szerzik az érmeket. A klub hivatalos forrásból semmilyen támogatást nem kap.

Idén Bázelben lesz a felnőtt Teremkerékpár Világbajnokság, ahova szintén szeretnének eljutni, aminek igazából csak anyagi akadályai vannak.

Hori


Hasonló cikkek