Magyarok és románok dicsérték egymást

 

Tulajdonságaikról, kultúrájukról, szokásaikról mondtak kedveseket egymásnak magyarok és románok Kolozsvár főterén. A csütörtök délutáni flashmobon, amelyet a Musai-Muszáj akciócsoport szervezett, a jó szomszédság érdekében szólaltak fel.

Körülbelül tizenöt, sorszámot húzó felszólaló dícsérte a másikat a csütörtöki villámcsődületen: ki a február 24-i román szerelmesek napját, a Dragobete-t említette és Ion Luca Caragiale-t hozzátéve, az író sajnos ma is aktuális, ki azt mondta, a románok összetartóbbak az online fórumokon, vagy hogy vidámabbak a magyaroknál.

Mások azt mondták, szeretik a román kortárs filmeket, és a TIFF-et is, ami közös, vagy arról beszéltek, szeretik a miccset, a telemeát, vagy éppen a mărțișor (márciuska) átadásának szokását. Volt, aki a pacallevest emlegette fel, de nem felejtette ki Nichita Stănescut és Lucian Blagát, más Mircea Eliade filozófiáját méltatta.

Az eseményen két román szólalt fel, egyikük a kürtőskalácsot emelte ki, másikuk – hogy saját elmondása szerint valaki képviselje a román közösséget is – a magyarok pontosságát és komolyságát dícsérte, valamint a magyar lányokat.

(Forrás: Maszol.ro)


Hasonló cikkek