Magyarország 50 leggazdagabb embere – már nem Csányi az első

A Forbes Magyarország immár ötödik alkalommal állította össze az ország leggazdagabb embereinek névsorát

– soha ekkora vagyonnal nem rendelkezett még az első helyezett, sőt soha ekkora tőzsdei vagyon nem összpontosult még Forbes-listás milliárdos kezében, mint most.

Mészáros Lőrinc megelőzte Csányi Sándort a Forbes-listán úgy, hogy öt évvel ezelőtt még nem szerepelt neve a legvagyonosabbak között.

A TOP 3-ban Mészáros Lőrinc  381,3 milliárd forintnyi vagyonnal az első helyen áll, őt követi Csányi Sándor 317,2 milliárd forinttal és a harmadik helyezett Gattyán György 244,7 milliárd forinttal.

A magyar gazdaság 2017-ben 4 százalékkal, 2018-ban a harmadik negyedévben 5 százalékot meghaladó módon növekedett éves alapon – ez meg is látszódik a Forbes gazdaglistáján, az ország legvagyonosabb emberei rendre jó üzleti éveket zártak az elmúlt években, így a tavaly felfutó kereskedelem és építőipar mellett az agráriumban érdekelt üzletemberek vagyona is szépen gyarapodott.

Összességében elmondható, hogy miközben a magyar gazdaság szárnyal, a gazdagok még gazdagabbak lesznek.

Akinek tovább csökkent a vagyona 

A 10 legvagyonosabb emberből mindenki jó évet zárt, egyetlen milliárdos vagyona csökkent (neki már tavaly is csökkenést mutattunk ki). A Nitrogénművekkel százmilliárdos fejlesztési programot végrehajtó Bige László nehéz helyzetbe került: nagy adósság nyomja a céget, miközben az üzleti környezet romlott, a műtrágyagyártáshoz szükséges gáz piaci ára nőtt, a növekvő verseny miatt közben a műtrágya ára csökkent.

Novemberben ráadásul komoly rendőri akció zajlott a műtrágyakirály szolnoki gyáránál. Bige a szokott magabiztossággal kommentálta az ügyet, ami után rögtön megindultak a pletykák.

Két dolog biztos: lenne olyan, az agráriumban érdekelt magyar milliárdos, aki szívesen látná a portfóliójában a Nitrogénműveket (és két olyan is akad, aki tudna elég likvid tőkét mozgósítani, hogy megszerezze a céget); Bige László pedig nagy túlélő.

Az ingatlan mindent visz 

Az első öt helyezettre igaz, hogy komoly ingatlanvagyont halmozott fel. Az ingatlanok, szállodák, sőt, kereskedelmi ingatlanok mellett az agrárium (földek) is fontos befektetési célpontja lett a magyar milliárdosoknak.

Mészáros Lőrinc bevásárolta magát az Appeninn Holdingba (a tőzsdei ingatlanos cégben egykor a Csányihoz közel álló Ádámosi család befolyása érvényesült), értékes szállodaláncot vett Leisztinger Tamástól (Hunguest Hotels) és komoly ingatlanvagyont halmozott fel turisztikai portfóliójában is, miközben a Mezort csoport megszerzésével már nagyobb földesúr lett, mint az OTP-vezér.

Csányi Sándor érdekelt az értékes, egykori diplomataingatlanokat a portfóliójában tudó CD Hungary-ben (Garancsi István és a Mol-vezér Hernádi Zsolt mellett), valamint megvásárolta a csepeli Szabadkikötőt is. Csányi kisebbségi tulajdonos a Demján-féle Gránit Pólusban is.

Gattyán Györgynek számos ingatlana van, nemcsak Budapesten, Franciaországban és az USA-ban is.

Forrás: forbes.hu