Május 10-én kezdődik a Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál

Május 10-én kezdődik a Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál, amelyre öt országból érkeznek vendégek. A Magyar Képregényszövetség rendezvénye a Restro Puskinban indul, zárónapja pedig a Dürer Kertben lesz május 14-én.

 

A fesztiválon több programmal, beszélgetéssel, worskhoppal és vásárral várják az érdeklődőket. A rendezvény, amelyre kilenc nemzetközi vendég érkezik öt országból, lehetőséget ad elmerülni a képregények világában – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a legrendhagyóbb programjuk az Impró! rajzos-zenei performansz, amelynek alkalmával nyolc magyar képregényalkotó rajzol élőben Zságer Balázs DJ szettjére, a közönség pedig kivetítőn követheti a folyamatot, és felkérik őket, hogy táncoljanak, mozogjanak együtt a zene és a vonalak ritmusára. A program május 14-én valósul meg a Dürer Kertben.

 

    Az alkotás iránt érdeklődőket a fesztiválon kilenc képregényes workshop várja

 

A rendezvény május 10-én, szerdán a Restro Puskinban indul a legjobb magyar képregényeknek járó Alfabéta-díj tavalyi nyerteseinek kiállításával. A továbbiakban a közönség sok helyszínen nézheti, hallgathatja, alkothatja, olvashatja és viheti haza a képregényeket és az azokhoz kapcsolódó tartalmakat.

 

Alkotni hívják a tapasztaltabb és a kezdő rajzolókat egyaránt, akik a fesztivál nemzetközi vendégeitől tanulhatnak ingyenes workshopokon. Május 10-én, szerdán este a résztvevők rajzszakkör-jelleggel közösen újramixelik kedvenc olvasmányaikat.

 

Május 13-án, szombaton Joonas Sildre észt és Luís Bustos spanyol alkotók tartanak workshopot a Milestone Intézetben. Ugyanezen a napon Thomas Verguet gyerekeknek meghirdetett workshopja várja az érdeklődőket a Francia Intézetben. Szintén szombaton a fesztivál cseh vendégeinek irodalmi remix, bábkészítő és silent képregénykészítő workshopja a Deák 17. Galériában valósul meg; Vojtech Masek és Chrudos Valousek és Iveta Merglova várja az érdeklődőket.

Május 14-én, vasárnap a Dürer Kertben cosplaykellék-készítő műhely és Korbuly Ágnes képregényworkshopja szerepel a programban. Az illusztrátorral Charles M. Schulz legendás képregénysorozatának, a magyarul Snoopy-ként is ismert Peanuts-nak a képkockáiból kiindulva hoznak létre újabb történeteket a résztvevők.

A fesztivál látogatóit négy kiállítás várja. Továbbá a Dürer Kertben kerekasztal-beszélgetéseket is tartanak.

 

Nagy-Britannia Lázár Ervin angolul megjelent könyvéért rajong
Illusztráció

 

Május 13-án a Kelet Kávézóban Képregény/társadalom műhelyt szerveznek: szó lesz a képregény helyéről a közoktatásban és az egyetemen, illetve történelmi témájú alkotások kapcsán a nácizmusról, családi traumákról, társadalmi haragról. Iamyank és Joonas Sildre május 14-én, a Dürer Kertben Arvo Pärtről és az életét bemutató képregényről beszélgetnek.

A Gólya Presszó KépregényKönyvtára május 11-én a fesztiválozóknak nyitja ki a kapuit, a fesztivál vendége lesz Moskát Anita író. Május 14-én a Dürer kerti vásárban 10 és 17 óra között a kisebb-nagyobb kiadók, alkotók és alkotócsoportok asztalai között kereshetik a látogatók a legizgalmasabb újdonságokat és antikvár kiadványokat.

A fesztivál részletes programja a Magyar Képregényszövetség honlapján érhető el.

 

Forrás: MTI

Nyitókép: Amerika kapitány képregényben (Fotó: Facebook/ Captain America)

Kövessen minket a Facebookon is!


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek