Májusban is aktív volt az ingatlanpiac

Továbbra is aktív volt az ingatlanpiac májusban: a Duna House saját adatain alapuló becslése szerint a múlt hónapban 14 198 darab adásvétel történt, a jelzáloghitel piac becsült volumene pedig meghaladta a 100 milliárd forintot – közölte a Duna House kedden az MTI-vel.

A májusi adásvételek száma 2019 hasonló időszakához képest 5 százalékos, a koronavírus-járvány első hullámában, 2020-ban mért gyenge májusi adathoz viszonyítva csaknem 70 százalékos növekedést jelez.

A Duna House várakozása szerint az ingatlanpiac 38-40 ezer tranzakciós összforgalommal zárhat a második negyedévben, az előző év azonos időszakában lezajlott 25 556 adásvétel után.

A közlemény szerint a fővárosi agglomeráció továbbra is az ingatlanpiac egyik legaktívabb szegmense. A lokáció havi adataiból kiderült, hogy az adásvételek 26 százaléka már 50 millió forint felett zajlott, 47 százaléka pedig a 35 millió forint feletti kategóriákból került ki. Az áremelkedést az ingatlanok négyzetméterárai is alátámasztják: áprilisban 14 százalék, májusban már 16 százalék volt azoknak az tranzakcióknak az aránya, ahol az ingatlanok négyzetméterára meghaladta a 600 ezer forintot.

Közölték, országos szinten Pest megyében a legmagasabb a felújítandó, illetve a rosszabb, de még lakható állapotú ingatlanok iránti kereslet. A vevők 36 százaléka ezeket részesítette előnyben a vásárlásnál, ami valószínűleg az otthonfelújítási programmal modernizálható, befektetésjellegű ingatlanokra vezethető vissza.

A Duna House azt is megállapította, hogy az ingatlanvásárlásnál a három legfőbb motiváció továbbra is a befektetés, az első lakás vásárlása, valamint a nagyobb otthonba való költözés. A fővárosban májusban 33 százalékos aránnyal az első lakás vásárlása állt a lista élén, ezt követte 29 százalékkal a befektetés és 21 százalékkal a nagyobb ingatlanba való költözés. Vidéken viszont a vevők 33 százaléka befektetéssel, 30 százaléka első lakása megvásárlásával, 17 százaléka pedig nagyobb ingatlanba való költözéssel indokolta a lakásvásárlást.

Üzlet | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook 


Hasonló cikkek