Makikölykök születtek Borsodban

Gyűrűsfarkú maki ikrek születtek a Miskolci Állatkertben. A borsodi makicsapat két legifjabb tagja néhány napja jött a világra, azóta folyamatosan anyjuk bundájába kapaszkodnak.

A gyűrűsfarkú makik, más néven katták (Lemur catta) Madagaszkár déli, délnyugati részének száraz erdeiben és bozótosaiban őshonosak. Családi csoportokban élnek, amelyek létszáma akár a 20 egyedet is elérheti. A nőstények négy és fél hónapos vemhesség után hozzák világra utódaikat, rendszerint ikreket.

 

A kölykök életük első néhány hetében anyjuk hasára kapaszkodnak

 

Később a hátán utaznak, és amikor elkezdik a felnőttek gyümölcsökből, levelekből, hajtásokból álló táplálékát kóstolgatni, egyre hosszabb időre merészkednek el. Eredeti élőhelyükön a veszélyeztetett fajok közé tartoznak, mivel egyedszámuk egyre csökken.

Mogyoró, a miskolci makikölykök apja 2008-ban érkezett, majd 2014-ben jött Gizi, aki most harmadszorra örvendeztette meg az állatkert látogatóit utódokkal. Jelenleg még a tavaly született kölyök, Tia és Tana is a családdal él, akik már az első naptól kezdődően kíváncsian ismerkednek az anyjuk hasán kapaszkodó apróságokkal. Nem kaptak még nevet a picik, mivel a gondozók nem tudták eddig megállapítani, hogy milyen nemű a most született két kölyök.

 

Szöveg: Vona Ildikó

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: MTI/Krizsán Csaba


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek