Makón nem vész többé kárba a használt étolaj

Egy nagyszabású kezdeményezésnek köszönhetően újrahasznosítják a már használt étolajat és zsiradékot a városban. Nem is akármi lesz belőle!

A településen nemsokára sárga, kukákra emlékeztető, figyelemfelhívóan feliratozott használt konyhai zsiradékgyűjtőket helyeznek ki. Melyekbe flakonokban vagy befőttesé és egyéb üvegekben lehet gyűjteni az elhasznált zsiradékot. Ennek a kezdeményezésnek hála környezettudatosabbá válik majd a város, hiszen végre lesz hová elvinni a felesleges és már használhatatlan étolajat. Nem dobják majd a lakosok csak úgy el vagy öntik a lefolyóba.

Sajtótájékoztatót is tartottak az ügyben. Csermák Szilvia zöld város tanácsnok ott elmondta, hogy a gyűjtőpontokat a makói önkormányzat és a Biotrans Környezetirányítási és Hulladékgazdálkodási Kft. együttműködésének köszönhetően alakítják ki. Tizenkettő olajleadó pont lesz, iskolák és óvodák, valamint a könyvtár közelében.

A cégnek egyébként nem Makó az első együttműködő partnere. A vezetők egy éve hozták létre a programot, több mint 800 település csatlakozott a használt étolajgyűjtéshez, már 1200 helyszínen találhatóak sárga konyhai zsiradékgyűjtő kukák.

Ha megtelnek, elindulhat az újrahasznosítás. A cég törökbálinti üzemében megszűrik a behozott zsiradékot; a kisebb élelmiszer-maradékok, azaz a zacc a biogázrészlegre kerül, ahol elektromos áram fejlesztéséhez használják fel, a megmaradó folyékony részből pedig biodízelt állítanak elő – írja a delmagyar.hu.

A program sikeresen zajlik, ezért Makó Város Önkormányzata is sikereket vár. Oda, ahol nagyobb lesz az igény, később több konténert is kihelyeznek majd. Egyelőre tesztként tekintenek a helyszínekre. Az óvodák és iskolák közelében természetességgel számítanak több olajmaradékra, hisz a konyhákról, ebédlőkből mindig sok marad vissza.

Farkas Cs. Tekla


Hasonló cikkek