Négy maláriás beteget regisztráltak Szlovákiában

Négy maláriás esetet regisztrált Szlovákiában a Nemzeti Egészségügyi Hivatal (NCZI). Valamennyi beteg olyan, főként szubtrópusi országban fertőződött meg, ahol elterjedt a betegség – közölte Alžbeta Sivá, az NCZI szóvivője a malária hétfői világnapja kapcsán.

„A malária behurcolt betegség, azaz egy kockázatos területről érkező fertőzött személy hozza be az országba. Ezért ilyen kevés a maláriás beteg Szlovákiában” – mondta Sivá. Bár a világjárvány miatt ez elmúlt időszakban korlátozottak voltak a malária megelőzésére irányuló programok és csökkent az ezekre szánt költségvetés, az új technológiák azt jelzik, hogy 2022 áttörést hozhat ezen a téren – mondta a szóvivő.

 

A malária trópusi fertőző betegség. Az Apicomplexa törzsbe tartozó parazita okozza, és a maláriaszúnyogok (Anopheles-szúnyogok) terjesztik. A malária kórokozóját Charles Louis Alphonse Laveran francia orvos azonosította 1907-ben. A betegség lappangási ideje 1-3 hét, az első tünetek közönséges influenzára emlékeztetnek. A parazita először a májat támadja meg, ez az időszak általában tünetmentes, de a kórokozó később a véráramba kerül. A malária tipikus tünete a fejfájás, a fényérzékenység, az izomgyengeség, a hányinger és a hányás. Később maláriás rohamok lépnek fel, amikor az érintett vörösvértestek elhalnak és szétesnek, amit hirtelen fellépő láz és hidegrázás kísér. A láz elmúltával fokozott izzadás és újabb maláriás rohamok jelentkeznek. A vörösvértestek számának csökkenése miatt vérszegénység is előfordul.

Ha a maláriát nem kezelik, súlyosan károsíthatja az egyes belső szerveket, mivel a parazita a véráram útján szétterjed a szervezetben, az erek elzáródását, a belső szervek szöveteinek károsodását okozhatja. Súlyos esetekben fennáll a kóma és akár a halál veszélye is – figyelmeztetett Sivá.

Forrás: bumm.sk

Fotó: Tasr

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek