Malorie Blackman nyerte a PEN Pinter-díjat

2022-ben Malorie Blackman nyerte meg a nagy presztízsű PEN Pinter-díjat; ezzel ő lett az első ifjúsági regényíró, akinek ez sikerült.

Blackman már több mint 70 gyerekeknek és fiatal felnőtteknek szóló történetet írt, legismertebb sorozata a Noughts & Crosses, melyben a Cross-ok egy sötét bőrű uralkodó osztály tagjai, míg a Nought-ok régen a rabszolgáik voltak, és egy alacsonyabb osztályt képviselnek. A sorozat első része még 2001-ben jelent meg, és el is nyerte a Red House gyermekkönyv díját. Az utolsó része, az Endgame 2021-ben került be a könyvesboltokba.

Blackman idén októberben veheti át a kitüntetését, mellyel egy időben a PEN bizottság tagjai és az új győztes közösen kiválasztják az International Writer of Courage győztesét is. A társdíjat minden évben egy olyan személynek ítélik oda, akit üldöznek hazájában az emberi jogok védelme és kinyilvánítása miatt.

Blackman-nek eddgi egyetlen könyve jelent meg magyarul 2007-ben, mely a Rémálom a vonaton címre hallgat.

Forrás: The Guardian


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek