Máltaisok vezetésével tanultak elsősegélynyújtást a kecskeméti diákok

Tanultak és adtak

Segíts, ahol tudsz! címmel csütörtökön ifjúsági elsősegélynyújtó és közösségi programot tartott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kecskeméti szervezete a Kecskeméti Szakképzési Centrum Fazekas István Szakiskolájánál. A diákok maguk is részt vettek a gyakorlatokban.

A program keretében a máltai mentőszolgálat közreműködésével orvosi bemutatót láthattak a diákok a leggyakoribb elsősegélynyújtó helyzetekről. A fiatalok Szabján Imre és Kovács Mária segítségével sajátíthatták el a fogásokat, a fontos mozdulatokat.

Dr. Rigó Orsolya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Régió ügyvezető-igazgatója elmondta: céljuk, hogy a 16 év feletti korosztályt próbálják ösztönözni az elsősegély nyújtására, ha olyan váratlan helyzetben találják magukat. Merjenek odalépni és megtenni a szükséges mozdulatokat, melyek akár életet is menthetnek. Ehhez gyakorlati útmutatót adtak a bemutató során.

Az ügyvezető hozzátette: mindenkiben benne van a segítő ember, a jóra való cselekvés. A máltaisok egy híd szerepét töltik be ezzel a diákokat megszólító programmal. Átadják az ismereteket, melyek birtokában bárki ráléphet a hídra, és segíthet a végén álló bajba jutottnak. A legfontosabb mindig az első lépés, az odalépés, majd jöhet az elsősegélynyújtás.

A máltaisok már korábban, még a járvány előtt is tartottak hasonló bemutatót, akkor Kecskeméten, a Rávágy térre várták az érdeklődőket. Rigó Orsolya elárulta, hogy a máltais kollégák szintén jól felkészültek e téren, hiszen ők is bármikor kerülhetnek olyan helyzetbe, amikor szükség van azonnal egészségügyi segítségnyújtásra – a BAON cikkje alapján

Révhegyi Andrea

Hazai Tükör | Pannon Hírnök


Hasonló cikkek