Manajló Tivadar kiállítása Ungváron

Születésének 110 évfordulójának tiszteletére Manajló Tivadar 80 festményéből nyílt kiállítás a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeumban.

A kárpátaljai festőiskola kiemelkedő alakja grafikusként, iparművészként és etnográfusként is jelentőset alkotott. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy Natalija Petij-Potapcsuk, az alkalmon fellépő Kárpátaljai Népi Énekkar vezetője miközben bemutatta az együttes 1946-os fellépésének plakátját, melyet Manajló készített, elmondta, hogy az énekkar fellépő ruháit is a művész tervezte.
.kiűllít
Erdélyi Béla értékelése szerint: „…Kiváló ismerője főképp a ruszin ornamentnek és dekorációnak. Színpompája a szláv temperamentumot erősen karakterizálóan dúsvérű.

Életrajzírója,Balla László szerint:

„Az 50-es években egy ideig őt is a „formalisták” közé számítják. Ezután sem kap sokáig művészi rangjához méltó hivatalos elismerést. 1961-ben önálló tárlaton mutatkozik be (Ungvár után Kijevben is), s ez a kiállítás olyan átütő erejű s akkora közönségsikert arat, hogy Manajlót többet nem lehet második vonalbeliként kezelni. S mégis tizenegy évet kell még várnia, míg a hatalom rászánja magát, hogy megadja neki azokat a címeket, amelyeket fiatalabb pályatársai már régóta viselnek.”

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek