Manfred Weber Washingtonnak: Ne játsszanak velünk!

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje szerint határozott válaszlépéseket kell adni az európai termékeket sújtó amerikaiak vámintézkedésekre.

A Politico beszámolója szerint az EPP frakcióvezetője élesen bírálta Donald Trump amerikai elnök bejelentését, hogy Washington vámot vetne ki mintegy 11 milliárd dollár értékű, az Európai Unióból érkező termékre.

Az újonnan beígért vámtarifák hozzáadódnának az európai acél-, és alumíniumtermékekre már korábban kivetett importvámokhoz, és az autóipari árukra szintén beígért, de még nem kivetett vámokhoz.

Az amerikaiak lépésére konkrét és határozott választ kell adni – mondta a konzervatív politikus a brüsszeli Bruegel gazdaságkutató intézet által szervezett beszélgetésén.  Weber szerint egyenlő versenyfeltételekre van szükség, egyben üzent az amerikai vezetésnek: „Ne játsszanak velünk”.

A néppárti politikus szerint Trump protekcionista kereskedelempolitikája egyben „hatalmas lehetőséget” jelent, hogy az unió új kereskedelmi egyezményeket kössön.

Úgy vélte, hogy sok befektető az amerikai lépésre válaszul ezután Európában keres befektetési célpontokat.

A feszültség ellenére úgy vélte, hogy Brüsszel és Washington továbbra is erős partnerek maradnak, akik osztoznak bizonyos közös értékekben. Weber  reményét fejezte ki, hogy a kereskedelmi tárgyalások sikerrel járnak majd.


Hasonló cikkek