Manipuláció

Sokáig azt hihettük, hogy a bűncselekmény maga a hazugság, a lopás, a gyilkosság és a szokásos társai…Még akkor is, ha néha a bűn különválik a cselekménytől. Ma már tudjuk, hogy létezik olyan vétek, amire nincsen bíróság, nincsenek rá jogszabályok, semmilyen külső védelem, még olykor az időszerű felismerés sem.

Ez a csapda csak nagyon nagy kifinomultsággal kerülhető el. Nincsenek rá gyógyszerek, ezeket a könnyeket, csak egy végzetes következtetés tüntetheti el, önmegváltoztatás jogcímen.

Még elég új a szó, inkább fogalomként működik, mintsem bűncselekményként, de eljön egy olyan kor az emberiség életében, mikor tizenegyedik parancsolatként emlegetik majd a manipulációt.

A diagnosztizálása olyan, mintha egy skarabeusz bogarat tépnének ki az ember agyából. Nyomot hagy maga után.

Sok jó dologra tanítanak minket, tisztességre, őszinteségre, és ezek ellenkezőjével nem lesz jobb az ember sorsa, ha tisztában van azzal, hogy voltaképpen mi az igazi siker. De – és ez az általános meggyőződés visszavonhatatlan –a katasztrofális kimenetelű elégtételek helyett tanuljuk meg észrevenni inkább a részleteket.

Az, ami van a világban – ki gyengébben, ki erősebben érzi – nem azért történik, mert szar a rendszer. Kitalálhatnak százat, ezret. Ugyanúgy összeomlásnak indul, ha nem vagyunk tisztában a belső értékekkel, nem vagyunk elég kifinomultak különbséget tenni egészséges és egészségtelen zöld között.

Ha valaki ezt az árnyalatot megtalálja, érdektelenné válik. Nem árthat többé másnak, sem pedig önmagának.

A tudatosság kalapjába sokféle hitet, elvet pakolunk. Korral és személyiségfejlődéssel haladva váltogatjuk magunkon ezeket, pedig csak egy létezik, ami mindenkinek jól áll és nem szorul reklámozásra sem. Az egyszerűség, nagyszerűség – mondják azért, mert nincs benne semmiféle fondorlat.

A manipuláció – az, amit gyakorol a média, a politika és mindenféle társadalmi és gazdasági erő, meg a hétköznapi ember – nem adhat igaz sikert semmiben sem, legfeljebb önáltatást, és ha közvetett módon is, bűncselekményekre késztet és végül eredménytelen ítélkezésre.


Hasonló cikkek