Már 1 kg almát sem tudunk behozni az EU-ba

Szombattól már 1 kg almát sem hozhatunk be Kárpátaljáról és Vajdaságból, mellyel a növényeket károsító fertőzések behurcolását akadályoznák meg a szigorú uniós szabályozással.  Az Európai Unión belülre nem vonatkoznak ezek az előírások, de a Szerbiából és Ukrajnából érkezőket váratlanul érintheti, főként a megnövekedett ünnepi forgalom okozhat a jelenleginél is hosszabb várakozást.

A pannonrtv.com értesült arról, hogy a szerbiai Horgoson már csütörtökön egyeztettek a magyar és a szerb hatóságok arról, hogy december 15-e és január 15-e között úgy fognak könnyíteni az ellenőrzéseken, hogy közben betartják a hatályba lépő szigorításokat is.

Az uniós szabályozás a szerbiai és az ukrajnai belépést lassíthatja leginkább szombattól, a két Európai Unión kívüli országból belépők csomagjait is kötelezően vizsgálják át, de a szigorítás mindegyik Unión kívüli országból behozott növényre vonatkozik. Akár egy kiló alma, vagy szőlő is fennakadást okozhat, ha nem gondoskodtak a növényegészségügyi engedélyeikről.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal már szeptemberben figyelmeztetett arra, hogy az év vége előtt bevezetik a szigorú szabályokat. Nem csak az EU-n kívüli országokból, de annak a külső területeihez tartozó Ceuta, Melilla, Guadeloupe, Francia Guyana, Kanári szigetek, Martinique, La Réunion, Saint-Barthélemy és Szent Márton-szigete esetében is. Bizonyos növényeket, mint például a vetőburgonya, már jelenleg is tilos behozni az Európai Unión kívüli országokból.

A szükséges vizsgálatot a származási ország illetékes hatósága végzi el, amelyről igazoló bizonyítványt állít ki. Ha ilyen dokumentum kíséri a növényt, növényi terméket és azon nem láthatók betegségre utaló jelek, akkor behozható a csomag. A növények felsorolása, amelyekre az új szabályok vonatkoznak, itt találhatók.

Mostantól a szabályozás előírja az útipoggyász kötelező ellenőrzését, illetve az eddigiekhez képest szigorúbban jár el a kis mennyiségben behozott növények, növényi termékek kapcsán is. Ez azt jelenti, hogy bizonyos növények esetében akár már egyetlen termés is csak növényegészségügyi bizonyítvány birtokában szállítható be valamely harmadik országból az Európai Unióba.

Forrás: hvg


Hasonló cikkek