Már 3200 cég igényelte az újraindítási gyorskölcsönt

Több mint 3200 vállalkozás adta már be hiteligényét az MFB kamatmentes újraindítási gyorskölcsönre, az összes hiteligénylés meghaladja a 25 milliárd forintot – közölte az MFB az MTI-vel kedden.

Az átlagos hiteligény ügyletenként 9,1 millió forint. A legtöbb igénylés a vendéglátás, turisztika, kiskereskedelem, kultúra területén működő vállalkozásoktól érkezett. Felidézték: hétfőn életbe lépett könnyítés szerint április 12-től azok a 2019-ben alapított vállalkozások is igényelhetik a hitelt, amelyek az alapítás évében pozitív üzemi eredményt értek el. Emellett a kis-, és középvállalatokon és egyesületeken túl, már nonprofit kft.-k is igényelhetik a maximum 10 millió forintos kölcsönt.

Fontos változás továbbá, hogy a 2021. március 8. előtti időszakban történt, 50 százalékos, vagy azt meghaladó mértékű tulajdonosváltás már nem kizáró ok a hitel felvételénél, az ilyen jellegű tranzakciók csak ezen dátumot követően nem engedélyezettek a hitelfelvétel szempontjából. Az egyszerűbb és átláthatóbb kitöltés érdekében külön kölcsönkérelmi nyomtatvány készült az egyéni vállalkozói hiteligénylőkre, illetve a gazdasági társaságokra vonatkozóan. További könnyebbség, hogy ingatlan fedezet nyújtása esetén elégséges az ingatlan könyv szerinti értékét alátámasztó számviteli bizonylat benyújtása is – közölte az MFB.

A Magyar Bankholding Zrt. arról tájékoztatott, hogy eddig több mint 1800 vállalkozás igényelte a kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt a tagbankjaikban, összesen több mint 16 milliárd forint értékben. A Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank MFB Pontjain továbbra is számottevő érdeklődés mutatkozik a hitel iránt. A pandémiás helyzet szülte korlátozások enyhítésével a hiteligények további növekedésével számolnak Magyarország második legnagyobb bankcsoportjánál – írták. Várakozásaik szerint több ezer cég több tízmilliárd forint értékben igényelheti a gyorskölcsönt a három hitelintézet 474 MFB Pontján.

„Arra számítunk, hogy a korlátozások fokozatos feloldásával megnő az igénylések száma, ennek első jeleit már most látjuk. A Magyar Bankholding prognózisa szerint a program jelenlegi 100 milliárdos kerete nyárra kimerülhet” – mondta a közleményben Vida József, a Magyar Bankholding vezérigazgatója.

Üzlet | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook 


Hasonló cikkek