Már 4000 éve is társasjátékoztak

4000 éves kőből készített társasjátékot találtak Ománban egy bronz- és vaskori település, Ayn Bani Saidah falu közelében.

Az újonnan felfedezett társason lyukakat, illetve rácsszerű jelek találtak, amelyek látszólag 13 különböző játékmezökre utalhatnak. A játokszabály azonban valószínűleg örökre rejtély marad.

Az ásat vezetője, Piotr Bieliński elmondása alapján, ilyen jellegű társasjátékokat Indiától Mezopotámián át egészen a Földközi-tenger keleti részéig terjedő területeken találni.

A leghíresebb példája a hasonló elven alapuló társasjátékoknak, egy az “Ur-i sírokból”, egy ősi iraki királyi temetőből származó játéktábla. Az kb. 4500 éves ókori táblajátékot 1922-ben fedezték fel, a két játokosra épülő társas leginkább a backagammonhoz hasonlít. Jelenleg a londoni British Museum gyűjteményében található.

A kőtársasjáték egyike volt azon leleteknek, amelyet a helyszínen találtak. A régészek egy 180 méteresnek becsült kőtorony maradványit is kiástak, és rézgyártásra utaló nyomokat is találtak. Mindkét felfedezés az i.e. 3200-1200-ig tartó bronzkorból származik.

A terület jelentős szerepet játszott a jövedelmező rézkereskedelemben, amelyről Omán akkoriban híres volt. Az Ománból származó rezet a mezopotámiai ékírások is megemlítik. A településeken talált bőség nyomok alapján a völgy egy fontos szegmens volt Omán őstörténetében.

Az Ur-i sírokból előekrült táblajáték

 

Ha tetszett a cikk, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek