Már a birkákat sem tudhatják biztonságban a migránsoktól a hármashatárnál élők

Az észak-bánáti szerb-magyar-román hármashatár közelében élők már a birkanyájaikat is féltik, ugyanis a migránsok gyakran folyamodnak birkalopásokhoz. Az illegális bevándorlók elmondása szerint általában az éj leple alatt „dézsmálják meg” a birkanyájat, illetve visznek el egy-egy birkát a karámokból.

Az Oroszlámoson élő Mihály Antal felháborodva panaszolta a közmédia stábjának, hogy amíg éjszaka cukorbeteg nagynénjét ápolta hívatlan vendégek jártak a házában, akik az udvara mögötti mezőn keresztül mentek be hozzá, egyetlen éjszaka alatt kifosztották őt – hangzott el a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Majdány és Rábé felé haladva az út mentén folyamatosan vonulnak a migránsok, sokan taxival érkeznek. Hiába a folyamatos rendőri jelenlét, a taxisok kifigyelik, hogy mikor van alkalmas pillanat vagy olyan utakon mennek, ahol kikerülik a járőröket – panaszolják a helyiek.

Nagyon sok a lakatlan ház, ezek padlásain húzódnak meg, ott tüzelnek, napközben csak ritkán mozdulnak ki bevásárolni.

Leginkább éjszaka indulnak útnak, egyesek a határ felé, mások pedig élelem és ruhák után kutatva bemennek a családi házakba is. A majdányi Petőfi Sándor utcát már teljes egészében a migránsok laktak be.

Rábén is a szerb határőrség járőrözik, megpróbálják távol tartani a faluból a migránsokat. Most kevesebb az illegális bevándorló, de agresszívek, mivel nem sikerül átjutniuk általában sem Magyarország, sem Románia felé.

Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke egy korábbi interjújában azt mondta, a szerbiai csendőrség  és a rendőrség időről időre összegyűjti a migránsokat és elszállítja őket a befogadó központokba, de ez nem elegendő. Határozottan kérte az állami szerveket, hogy számolják fel mindazok tevékenységét, akik az illegális bevándorlókat üzletszerűen, anyagi haszonszerzés céljából segítik.

Az észak-bánáti szerb-magyar-román hármashatár menti falvakban élők attól tartanak, hogy a jó idő beálltával egyre többen jönnek majd megint és fokozódik megint a térségre nehezedő migrációs nyomás. A helyiek csupán egyet szeretnének, nyugalmat. Ennek pedig az lenne a feltétele, hogy minden illegális bevándorlót a szerbiai befogadó központokban helyezzenek el.

 

Forrás: Kossuth Rádió

 

Külhon | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook 

 


Hasonló cikkek