Már digitálisan is bebarangolhatjuk a tőserdei tanösvényt

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda útjára indította a Digitális Vándor applikációt tizenkét digitális tanösvénnyel, amely a jövőben folyamatosan bővülni fog. Hazánk összes nemzeti parkjában található e-tanösvény, így a Kiskunsági Nemzeti Parkban is.

Elsőként a Kiskunsági Nemzeti Parkban, Tőserdőben található Kontyvirág tanösvényt tették digitálissá. A digitális tanösvény javarész a meglévő, kitáblázott tanösvény útvonalát követi, viszont nem árt figyelni az applikációban lévő útvonalat, mert az utolsó szakaszon letérhet a táblázott útvonalról.

A Digitális Vándor applikáció ingyenesen letölthető és offline is használható az e-tanösvényeken. A digitális technológia segítségével, képesek leszünk a látható világ mögé nézni, megtudhatjuk, hogy milyen titkokat rejt a természet. Így teszi teljessé a természetjárást a telefonunk. Jelenleg az ország tíz nemzeti parkjában egy-egy digitális tanösvény várja a látogatóit, de ez az elkövetkezendő évben bővülni fog.

A digitális tanösvény állomásról-állomásra kérdésekkel és feladatokkal várja, hogy felfedezzék. A helyes válaszokért jutalom jár. Pl: videók, madárhangok, 3D-s és kiterjesztett valósággal odavarázsolt állatok teszik izgalmasabbá a túrát. Minden ösvény meglátogatásával digitális jelvényeket lehet gyűjteni az elvégzett feladatokért cserébe.

Többek között a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága is bővíteni fogja a digitális útvonalak körét 2021-ben.

Révhegyi Andrea
Forrás: BAON.hu


Hasonló cikkek