Már dübörög a Szakkör Gyulán is

Tavaly decemberben indult el a Nemzeti Művelődési Intézet új tudásmegosztó online felülete, a Szakkör. A kezdeményezés célja, hogy a hagyományos szakköri tevékenységek egyes fázisaiba az internet segítségével vonja be a látogatókat, ezáltal összegyűjtse, rendszerezze és népszerűsítse a különböző közösségi tevékenységi formákat.

Az oldalon Békés megyéből a Csabagyöngye Kulturális Központ és gyulai Erkel Ferenc Nonprofit Kft. foglalkozásai is szerepelnek. Az aszakkor.hu interntes oldalon már látható négy olyan foglalkozás, amelynek részeként Bujdosó Enikő és Kádár Manni két mézeskalács-készítő szakoktató mutatja be a finomság elkészítési módját. Ugyancsak Békés megyei szakemberek, dr. Illés Károlyné, Kudlákné Balázs Noémi és Misik Mónika a hímzés rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket.

A csipkeverést Tóthné Kiss Szilvia Viktória és Tóth Károlyné mutatja be, míg Nagy Gyöngyi és Farkasné Jeszenszky Anita a gyöngyfűzésbe enged betekintést ugyancsak Békés megyéből. Február első hetében Széll János fafaragóval forgatnak majd Gyulán újabb videót, és a honlap előrejelzése szerint újabb megyei szakkörök is feltűnnek majd hamarosan.

A felület bemutató videókon keresztül díjmentesen biztosít lehetőséget a szakköri tevékenységek kipróbálására, azokban való elmélyedésre, megismerteti a látogatókkal a közreműködő mestereket és oktatókat, akik magas szinten, több évtizedes tapasztalattal rendelkezve vállalkoznak tudásuk megosztására.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége segítségével a portál indulásakor a gyöngyfűzés, a hímzés, a csipkeverés és a mézeskalács-készítés fortélyaival ismerkedhetnek meg a felület látogatói közel százhúsz videó segítségével, de hamarosan – a partneri kör bővítésével – a közművelődési intézmények szerteágazó szakköri világa válik elérhetővé a felületen.

Forrás: beol.hu

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök 

 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek