Már ég a remény gyertyája

Miskolcon a belvárosi Szent István téren állították fel a város adventi koszorúját. A karácsonyt megelőző négy hétvégén itt gyűlnek össze a borsodi megyeszékhely lakói, és zenés műsor kíséretében gyújtják meg az óriáskoszorú gyertyáit.

Miskolc adventi koszorúja kivilágítva

Az első gyertyát Alakszai Zoltán jegyző, a másodikat pedig Pfliegler Péter alpolgármester gyújtotta meg vasárnap délután. December 10-én a Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium, valamint a Szent Benedek Általános és Középiskola, Alapfokú Művészeti Iskola diákjai adtak meghitt hangulatú műsort, Pehm Ernő Ferenc és Lóczi Tamás atyák részéről hangzott el ünnepi köszöntő, amit Pfliegler Péter alpolgármester is kiegészített néhány adventi gondolattal. Felolvasta Juhász Gyula Karácsony felé című költeményét, majd együtt Kékesi Tamással, a Miskolci Egyetem tudományos és nemzetközi rektorhelyettesével meggyújtotta Miskolc adventi koszorújának második gyertyáját.

Adventi naptár a Szent István téren

Advent a keresztény kultúrkörben a karácsony napját (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól a karácsonyig számított időszak. Advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé esik, míg a negyedik december 18. és december 24. közé. Tiszteletére készül az adventi koszorú – általában fenyőágból –, amelyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe a katolikus hagyomány szerint a bűnbánat színét jelképező lila, kivéve a harmadik vasárnapra jutó rózsaszínt, mert az az öröm vasárnapja. Minden gyertya szimbolizál egy-egy fogalmat: 1. hit, 2. remény, 3. öröm, 4. szeretet. A gyertyákat vasárnaponként gyújtják meg, mindig eggyel többet, ami a világban növekvő fényt érzékelteti. Az utolsó vasárnapon mind a négy gyertya egyszerre ég a koszorún.

Szeretetdoboz – ide várja a Vöröskereszt az adományokat

Advent első vasárnapján útjára indult Miskolc híres Adventi Villamosa. A kívül-belül ünnepi díszbe öltöztetett szerelvény minden évben megújul, különleges látványelemekkel gazdagodik. Kívülről háromszáz méter fénycső, belülről több száz méternyi szalag díszíti, és kovácsoltvas dekorációs elemekkel kiegészülő hangulatvilágítás sugározza idén egy elvarázsolt kastély hangulatát. Az Adventi Villamos 2018. január 6-ig közlekedik a Tiszai pályaudvar, Felső-Majláth végállomások között, és mindenki felszállhat rá, aki érvényes jeggyel, bérlettel, illetve utazásra jogosító okmánnyal rendelkezik. Néha élőzene is szórakoztatja az utasokat, bronzvasárnap például a Kávéház zenekar és vendégei játszottak karácsonyi dalokat a délutáni járaton.

Az idei Adventi Villamos

Szintén a Szent István téren található a város adventi kalendáriuma. December 1. óta minden reggel kitárul egy-egy ablaka, amely ismert miskolci személyek üzeneteit rejti. Lehóczki László, a Spider Mentőcsoport vezetője nyitotta ki a legelsőt; azóta eltelt több nap és újabb ablakok tárultak ki. Ezek tartalmazzák többek közt Gercsák Szabina olimpiai- és többszörös világbajnok judós, Barsi Csaba, az Agyagbanda dobosa, Máger Ágnes festőművész, Pál Dénes énekes, Barna László, a diósgyőri vár „udvari bolondjának” üzenetét.

A feldíszített Széchenyi utca

A Szent István téren az ország legnagyobb Szeretetdoboza várja a karácsonyi ajándékokat – ezekkel rászoruló családokat fognak megajándékozni a Magyar Vöröskereszt munkatársai –, és mindennap adventi vásár is fogadja az idelátogatókat forralt borral, kürtöskaláccsal.

(Fotók: Vona Ildikó/ PTV)

 

Vélemény, hozzászólás?