Már egyes szlovákok szerint is értelmetlenség a vezetéknevek „ovásítása”

Taylor Swiftová, Angelina Jolieová vagy Selena Gomesová – a külföldi hírességek neveinek efféle eltorzítása nem ritka a szlovák nyelvben.  

Szlovákiában a szlovák helyesírási szabályok szerint minden külföldi női név esetében kötelező a vezetéknévhez hozzácsatolni az -ová végződést. A szláv nyelvekben ezzel különböztetik meg a női nevet a férfi névtől.

Pedig a külföldi, és teljesen más szerkezetű családneveknél sokszor teljesen eltorzítja, esetenként akár nevetséges formává is alakítja át az eredeti vezetékneveket. A külföldi nevek efféle indokolatlan megváltoztatása, úgy tűnik már magukat a szlovákokat is zavarja. Ezek a szlovák helyesírási szabályok több évtizede érvényesek, és akkoriban még főként a német és magyar eredetű nevek ovásítását értették a külföldi nevek alatt. A végződést a szlovákok orosz vezetéknevekhez is hozzácsatolják, ahol már eleve van egy ilyen végződés. Így lesz Anna Kurnikovából Kurnikovová.

Ugyanakkor sokkal problematikusabbak a magánhangzókkal végződő magyar nevek esete, amelyek az ovásítással teljesen megváltoznak: Csóka-Csóková, Bulla-Bullová. Nem beszélve az olyan változatokról, mint a Szabó-Szabóová, Fekete-Feketeová, Gerő-Gerőová, amelyek már egyenesen komikusan hatnak.

Az érvényben lévő szabályok szerint az ovásítás minden külföldi névre vonatkozik, még a nemesi nevekre is (pl. Ursula von der Leyenová). Ugyanakkor a külföldi nevek elszlovákosítása annál inkább zavarja a szlovákok fülét. A Taylor Swiftovák, Katy Perryovák, stb. esetét egyenesen helytelennek tartják. Egyébként a szlovák helyesírási szabályok alól kivételt képeznek a külföldi művésznevek, a szlovák sajtó azonban itt is alkalmazni szokta ezt a szabályt.

A szlovák helyesírási szabályok a szlovák nyelvtörvény kategóriájába tartoznak, így az ovásítás szabályának eltörlése a törvény megváltoztatását igényelné. Jelenleg nem ez a legégetőbb téma, ugyanakkor figyelemreméltó, hogy egyre több szlovák kezdi beismerni, nyelvhasználatuk ezen része nincs teljesen rendben.

Forrás: ma7.sk

Fotó: daily.jstor.org

V4 Panoráma | Pannon Hírnök 


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek