Már júliusban figyelmeztették az amerikai külügyminisztert Afganisztán elfoglalásáról

A Wall Street Journal beszámolója szerint az Egyesült Államok kabuli nagykövetségének legalább két tucat alkalmazottja már júliusban figyelmeztette Antony Blinken amerikai külügyminisztert és más magas rangú tisztségviselőket arról, hogy Kabul eleshet nem sokkal az augusztus 31-i csapatkivonási határidő után.

A figyelmeztetést az amerikai külügyminisztérium belső rendszerén keresztül küldték ki, és felhívták a figyelmet arra, hogy a tálibok gyorsan átveszik az irányítást Afganisztán felett, és „ajánlásokat tettek a válság enyhítésére és az evakuálás felgyorsítására”.

A feljegyzést július 13-án küldték el. A WSJ szerint ez legértelműbb bizonyíték arra, hogy a kormányt saját tisztviselői figyelmeztették arra, hogy a tálibok előrenyomulása küszöbön áll, és az afganisztáni hadsereg nem tudja megállítani.

Érdekesség, hogy a feljegyzés kiküldése előtt Joe Biden amerikai elnök még arról beszélt a sajtónak, hogy nem lesz olyan körülmény, amikor embereket kell kiemelni az Egyesült Államok nagykövetségének tetejéről Afganisztánból.

 

Forrás: 888.hu

 

 

 


Hasonló cikkek