Már nem is olyan nagy bűn a kettős állampolgárság?

Mint ismeretes, a hatályos ukrán jogrend nem ismeri a kettős állampolgárság intézményét. Ennek megfelelően Petro Porosenko elnöksége idején komoly támadások érték, fenyegették azokat, akik más országok polgárai lettek. Volodimir Zelenszkij új ukrán államfő ugyan nem változtatott az ide vonatkozó szabályozáson, viszont több alkalommal érzékeltette, hajlik a kérdés rendezésére. Dmitro Kuleba európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes most ennél is tovább lépett.

A kettős állampolgárság jogának kiterjesztése a külhoni ukránokra elősegítené a diaszpórában élők potenciáljának effektívebb hasznosítását – idézi a zn.ua ukrán hírportál Kulebát.

A miniszterelnök-helyettes szerint az állampolgárság tekintetében folytatott politika liberalizációja lehetőséget biztosítana arra, hogy megtartsák az „ukrán térben” azt a sokmillió embert, aki elhagyta Ukrajnát, s más ország állampolgára lett, de szoros kapcsolatot szeretne tartani a szülőfölddel.

Mindemellett Kuleba úgy véli: a kettős állampolgárság tolerálása elősegítené annak a kényes helyzetnek a rendezését, melyet az idézett elő, hogy sok tízezer ukrán állampolgár magyar és román személyazonossági igazolvánnyal is rendelkezik, s egyben megoldaná az egyik legélesebb problémát, mely feszültséget okoz Ukrajna és szomszédjai viszonyában.

A politikus hangoztatta, mindez magánvélemény, egyben kategorikusan elzárkózott attól, hogy az oroszt is fel lehessen venni, mint második állampolgárságot.

Hori


Hasonló cikkek