Már nem mindenhol szedhető!

Itt a medvehagyma szezon, ellepik a Mecsek erdeit a medvehagyma-szedők. Ettől az esztendőtől azonban ezt már nem mindenhol tehetik meg, nemcsak a szabályok szigorodtak, de egyes területeken már nem is tehetik meg.

A védett helyeken szigorúbbak a szabályok léptek életbe. A természetvédelmi területeken, tájvédelmi körzetekben, nemzeti parkokban bármilyen kis mennyiséget is kizárólag a természetvédelmi hatóság engedélyével lehet szedni, amennyiben valaki nem rendelkezik vele, s e nélkül szedi a medvehagymát az állami erdőkben, a folyamatosan „járőröző” erdészek, természetvédelmi őrök fellépnek ellene, amelynek a következménye jelentős összegű bírság is lehet.

A Pécs környékiekben tilos a medvehagyma gyűjtése, mivel a város tulajdonában lévő mecseki erdők – a János-hegyi kilátó, a Havi-hegy és a Tubes környéke, a Remete réttől délre eső területek – országos jelentőségűek, védettek.

A parkerdei szolgálatunk munkatársai a szokásosnál aktívabban járőröznek a medvehagyma lelőhelyeken a szedési időszakban, s amennyiben a BIOKOM által kezelt, városi, védett területeken fülelnek le valakit, akkor ellene természetkárosítás jogcímén feljelentést kell tennünk, ami egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, de legalábbis több százezer forintos bírság kiszabásával számolhat az illető  – hangsúlyozza Lóczi Szidónia, a cég pr menedzsere.

Mindennek oka, hogy az elmúlt években nemcsak nagy területeken, hanem gyökerestől, a letaposva a növényzetet gyűjtötték a medvehagymát, ami miatt több helyen is jelentős károsodást szenvedtek el a termőhelyek. Ez az oka annak, hogy a Duna-Dráva Nemzeti Park Nyugat-Mecsek Tájvédelmi körzetben két helyen a Pécs és Orfű határolta, valamint az ettől keletre húzódó területen tilos szedni, ezeken a helyeken ugyanis az utóbbi években ipari méretekben szedték már a medvehagymást, s olyan súlyosan károsodott az erdő, hogy várhatóan két, három esztendeig érvényben lesz a gyűjtési tilalom. Azok pedig, akik ennek ellenére mégis itt szeretnék megszedni a konyhájukra a medvehagymát, s tetten érnek avval számolhatnak, hogy több százezres bírságot is kiróhatnak rájuk.

Az ország más területén egyébként naponta és személyenként két kiló medvehagymát lehet szedni.


Hasonló cikkek