Maradj otthon: Angliát térdre kényszerítette a vírus legújabb mutációja

Február végéig bezárnak az iskolák, vészhelyzetre áll át az egészségügy – drámai bejelentést tett Boris Johnson a koronavírus új mutációja miatt.

A kedden nulla órától érvénybe lépő intézkedést a miniszterelnök jelentette be hétfő esti televíziós beszédében. Boris Johnson hangsúlyozta ugyanakkor: az Egyesült Királyságban már több ember kapta meg a koronavírus elleni oltást, mint Európa többi országában együttvéve, és a kormány várakozása szerint a legveszélyeztetettebb lakossági csoportokból február közepére már mindenkinek beadják a koronavírus elleni oltás első dózisát.

Ez lehetővé teszi majd számos korlátozás feloldását – mondta a brit kormányfő. Johnson szerint azonban most még szükség van az eddigieknél is szigorúbb korlátozásokra.

Angliában
Maradj otthon, Mentsd meg a NHS-t, Ments életet – lezárások Angliában. Fotó: Unsplash

Ennek jegyében keddtől Anglia teljes lakossága újból csak a legindokoltabb esetekben – például bevásárlás, gyógyszerek beszerzése, orvosi ellátás vagy testmozgás céljából – hagyhatja el otthonát. Az iskoláknak online oktatásra kell átállniuk, és a szabadtéri sportlétesítményeknek is be kell zárniuk.

A Daily Mail brit tabloid úgy fogalmazott: a 2020 márciusában bevezetett szigornál is keményebb intézkedéseket hozott meg a kormány, amelyek szűk két hónapig, azaz február végéig maradnak.

Közben Nagy-Britannia más országrészei is szigorítanak: a BBC közlése szerint Skócia mindenkit felszólított az otthonmaradásra, és Wales-hez hasonlóan bezárták az iskolákat. Észak-Írországban azonban még nem döntöttek hasonló intézkedésekről.

Forrás: MTI, BBC, Daily Mail

 

Még több hír a világról: Világ tükör

 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek