Március 15-e: kreatív emlékezés Zákányszéken

Március 15-e meghatározó dátum a magyarság számára, ekkor emlékezünk az 1848-’49-es forradalom és szabadságharc hőseire. A megemlékezések viszont idén aligha lehetnek nyilvánosak.

Éppen ezért jó néhány község készül településdíszítéssel, kreatívan az ünnepre. Köztük Zákányszék is, ahol máris nagyon sok ötletes dekorációt látni, hiszen a művelődési ház külön felhívásban kérte a lakosokat, vegyenek részt az idei készülődésben.

Ehhez feladatot is kaptak. Olyan ablakdíszítést kellett készíteniük, ahol megjelennek a magyar zászló színei és a Nemzeti Dal egy része, hisz a legerőteljesebben ez a két jelkép kapcsolódik az eseményekhez. A Pest-Budán kitörő forradalom vér nélküli győzelmét ezek a szimbólumok hangsúlyozzák legjobban, mert kiemelik a nemzeti szuverenitás és a polgári jogok fontosságát, a szabadságot, az egyenlőséget és a testvériséget. Erre ma is nagy szükségünk van.

Zákányszék lakosai kifejezetten aktívan kivették a részük a készülődésből, sokan még a művelődési ház előtt kihelyezett ingyen elvihető kokárdákból is választottak. Ezeket az intézmény munkatársai készítették. Ezzel is fel akarták hívni a figyelmet a megemlékezés fontosságára.

Március 15-e 1991-ben vált nemzeti ünneppé, de korábban 1928-ban is hivatalos keretek között nyilvánították nemzeti megemlékezéssé, viszont az ötvenes években ezt eltörölték. Ezen a napon ünnepeljük a magyar sajtót is, hiszen 1848. március 15-én került kinyomtatásra Petőfi Sándor Nemzeti Dal című műve és a 12 pont is, melyek nélkülözhetetlen jogokat fogalmaznak meg, köztük a sajtószabadságot!

Farkas Cs. Tekla

Forrás/Fotók: moranettv.hu

Hazai Tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook

 


Hasonló cikkek