Március 16. – A magyar zászló és címer napja

Minden évben március 16-a a magyar zászló és magyar címer napja, az Országgyűlés 2014. december 16-i határozata alapján.

A képviselők javaslatuk indoklásában kifejtették, hogy a magyar nemzet összetartozását, a magyar nemzeti függetlenséget kifejező piros-fehér-zöld zászló, valamint az alaptörvényben meghatározott címer a nemzeti kulturális örökség része, tiszteletük az intézmények, a szervezetek és a magyar nemzet polgárainak közös felelőssége.
Azért ezt a napot választották, mert 1848. március 16-án fogadták el a XXI. törvénycikket, amely nyilvános ünnepek alkalmával az összes közintézmény és magyar hajó esetében kötelezővé tette a nemzeti lobogó és az ország címerének használatát.

Magyar zászló – Magyarország nemzeti jelképe és hivatalos állami jelkép:

Egymás alatt három, egyenlő szélességű színes sáv, felülről haladva piros, fehér, zöld színű. A zászló történetében a piros sáv az „erőt”, a fehér a „hűséget” és a zöld a „reményt” szimbolizálja, egyben a forradalom jelképe is volt. Közepén a mai magyar kis címer is szerepelhet (2011.), ám ezt a lobogót csak korlátozottan, intézmények használhatják.

1848-ban alakult ki ez a trikolor. A színek tónusát magyar szabvány határozza meg. Mérete hivatalosan nem rögzített, gyakori a 2:3, vagy 1:2, leggyakoribb a 3:4 arányú. A tengereken 2:3 arányú, piros, fehér, zöld lobogót használnak. A hivatalos állami ünnepségeken gyakorta felvonultatják a korábbi magyar történelmi zászlókat is.

Magyar címer – magyar állami jelkép

A mai címerünk az 1867-ben kialakult un. kiscímer. A címer hegyes talpú, hasított pajzs, az egyik félen vörös, fehérrel hétszer vágott, a másik félen vörös alapon, zöld hármashalomra illesztett aranykoronából kiemelkedő kettős kereszt. A pajzson a magyar Szent Korona nyugszik.

– pajzs – hegyes talpú, osztott címerpajzs, mely a 14. század végén jelenik meg először, 1576-1608 körül véglegesül. A 15. századtól kezdték az uralkodói címert egyben országcímernek tekinteni. Bal félen vörös, fehérrel hétszer vágott – Árpád ház családi jelképe, másik oldalon piros, jelképekkel tarkított.
Jelképek:
– hármas halom – jelentései bal oldalon az egyház (hit), a jobb oldalon a katonaság (erő), középen a királyi vár (akarat) dombjai lehetnek.
– korona – a Szent Korona a magyar alkotmányosság és államiság, a magyar függetlenség jelképe.
– kettős kereszt – koronán lévő kettős kereszt nem ferde állapotban van ábrázolva , hanem függőlegesen áll, a keresztény királyi hatalom jelképe.

Forrás: MTI, Wikipedia

 


Hasonló cikkek