Marek Para ügyvéd csatlakozhat Kaliňákhoz a börtönben

Marek Para ügyvédet előzetes letartóztatásba helyezték. Erről hétfőn döntött a szlovák Legfelsőbb Bíróság szenátusa, amely helyt adott a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze által a Speciális Büntetőbíróság (SZB) korábbi döntése ellen benyújtott panasznak.

Juraj Kliment, a szlovák Legfelsőbb Bíróság Szenátusának elnöke elmondta, a döntés megalapozottságát egyebek között Vasil Špirk, a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze, Ľudovít M., a Pénzügyi Igazgatóság Bűnügyi Hivatalának volt vezetője és a több büntetőügyben is érintett Bernard S. vallomása, valamint több okirat is bizonyítja. Hozzátette, hogy a gyanúsítás az ÚŠP ügyészére vonatkozó állításokkal kapcsolatos.

Marek Para esetében fennáll a tanúk befolyásolásának veszélye és a nyomozás akadályozása. Kliment rámutatott arra a tendenciára is, hogy kriminalizálnak egyes nyomozókat, ügyészeket és a bírókat. „Ez egyúttal figyelmeztetés azoknak, akik az ilyen cselekményeket folytatni akarják” – jelentette ki Kliment.

Michal Mandzák, Marek Para védőügyvédje szerint a szenátus elnöke ezekkel a kijelentéseivel elfogultságát támasztotta alá. Marek Para szerint személyes vitáról van szó közte és egy másik személy között.

A szenátus megalapozatlannak ítélte a vádlott és védője által a Legfelsőbb Bíróság szenátusának elnökével, Juraj Klimenttel szemben előterjesztett elfogultsági beadványt. A bűncselekmény elkövetésével gyanúsított Marek Para ügyvéd panaszt nyújtott be a határozat ellen, amelyről később a Legfelsőbb Bíróság öttagú tanácsa dönt.

A szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) április 20-án, szerdán vette őrizetbe Marek Para ügyvédet. Bűnszervezet létrehozása, szervezése és támogatása miatt indult büntetőeljárás ellene.

Forrás: bumm.sk

Fotó: Tasr

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek