Mária szobrot akarnak felújítani

A katolikus hívek adománygyűjtést indítottak a kecskeméti Csabai János-féle Mária-szobor felújítására. Finta József érseki helynök segít benne. 

A Csabai-féle Mária-szobor története számos forrásból megismerhető a világhálón. E szerint Csabai János módosgazda, istenfélő ember volt. Felesége 1901-ben váratlanul elhunyt. Az ő emlékére szeretett volna szobrot állítatni. Jó barátságban volt az akkori polgármesterrel, Kada Elekkel, aki azt tanácsolta számára, hogy olyan szobrot állítson, amilyen még nincs Magyarországon.

A szobrot 1908-ban szentelték fel a Serház utcában, ahol szűk húsz évig állott. 1924-ben hunyt el Csabai János, majd halála után nem sokkal helyezték át mintegy 60 méterrel arrébb a Reál iskolával szembeni területre. A Máriavárosban ekkor területrendezések zajlottak, ez indokolta a szobor áthelyeztetését. Mai napig ott áll a Boldogasszony téren.

Finta József elmondt, hogy a hívek keresték meg és szeretnék felújíttatni a Mária-szobrot. Már megkezdték az adományok gyűjtését. Valamint ő maga is nagyon bízik abban, hogy sikerrel járnak. – írja a baon.hu

 

Juhász Márta

Ha tetszenek a tartalmak, kérjük támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek