Marieke Lucas Rijneveld nyerte a Nemzetközi Booker-díjat

Idén Marieke Lucas Rijneveld vehette át a Nemzetközi Booker-díjat a The Discomfort of Evening című regényéért, ezzel a 29 éves holland az eddigi legfiatalabb szerző, aki elnyerte ezt a rangos elismerést.

A Nemzetközi Booker-díjat (2019-ig Nemzetközi Man Booker-díj) 2016-os megújulása óta évente ítélik oda egy a fikciós irodalom területén alkotó írónak, függetlenül állampolgárságtól és nemzetiségtől. 2020-ban Marieke Lucas Rijneveld érdemelte ki a díjat, a legjobb angolra fordított regényért, így ő vihette haza az 50. 000 fontos jutalmat, megosztva a könyv fordítójával, Michele Hutchison-nal. Rijnevald amúgy csak egy évvel idősebb a Booker-díj legfiatalabb győztesénél, Elenor Catton-nál, aki 2013-ban, 28 évesen nyerte el azt.

A hazájában már bestseller The Discomfort of Evening főszereplője egy vallásos keresztény családban nevelkedő lány, Jas, akinek az öccse meghal egy baleset során. A tragédia hatására a család darabokra hullik körülötte.

Forrás: The Guardian


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek