Márki-Zay Péter eladná az egészségügyi intézményeket

Eladná az egészségügyi intézményeket Márki-Zay Péter, ismerhető meg A baloldal közös miniszterelnök-jelöltjének álláspontja egy korábbi egészségügyi kérdésekkel foglalkozó videónyilatkozatából.- számolt be a híradó.hu portál az M1 híradójában megjelent adásában elhangzottaknak  megfelelően.

Kórházreform nem szerepelt elképzelései között, kizárólag privatizálással lenne képes javítani az egészségügyi intézmény-rendszer jelenlegi állapotát, derül ki a felvétel első fázisában. Álláspontja szerint a rezsicsökkentést eltörölné és a 13. havi nyugdíjat sem tartja helyesnek.

Márki-Zay Péter – saját bevallása szerint – magánkézbe adná a kórházakat és egybiztosítós rendszert építene ki. Palóc André, a Századvég vezető elemzője szerint, ha ez megvalósulna, akkor elsősorban a szegényebbek és az átlagkeresetűek járnának a legrosszabbul, hiszen ilyen helyzetben majdhogynem luxussá válna az egészségügyi ellátás, megnőnének a költségek, és jelentős mértékben a társadalom szegényebb rétegei kiszorulnának a most alapvetőnek tekinthető egészségügyi ellátásból is – fogalmazott az elemző.

Az egészségügyi szolgáltatások magánosítása nem újkeletű, a baloldal egyik régi terve. Többször próbálkoztak már vele maga Gyurcsány Ferenc is. A baloldal miniszterelnök jelöltje határozottan kiáll azon meggyőződése mellett – miszerint Álszentség lenne azt mondani, hogy az egészségügy nem üzlet, ez egy illúzió.

Palóc André emlékeztetett „Az MSZP-SZDSZ kormányzat szorgalmazta igencsak hevesen annak idején a magánosítást, és most ugyan ezeket látjuk visszaköszönni Márki-Zay Péter esetében”

A vezető elemző szerint ez látszik most is, hiszen gyakorlatilag a 2010 előtti gyurcsányi gondolatok jönnek vissza ilyenkor.

Amikor a magyar lakosság egészségi állapota nemzetközi összehasonlításban évtizedek óta kirívóan rossz volt, a halandósági viszonyokat jellemző születéskor várható átlagos élettartam kedvezőtlenebb, mint ami az ország gazdasági potenciálja alapján várható volna. Alacsony az egészségügyi ráfordítások nagysága. Egyenetlen a kórházi ellátottság és a szakorvosi ellátottság.

Az egyetemekről kikerülő szakemberek nem tudják pótolni a meglévő orvoshiányt, a nyugdíjba menők pedig tovább fokozzák az elégtelen ellátást.

Az egészségügy nem üzlet

Kiszelly Zoltán a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója  álláspontja szerint Magyarország az európai jóléti társadalmakhoz tartozik

Az európai jóléti társadalmakban – és Magyarország is ezekhez az európai társadalmakhoz tartozik a szolidaritás, a társadalmi szolidaritás jegyében a generációk között van egy alku, hogy aktívak fizetik a passzívaknak az ellátását – ez vonatkozik a nyugdíjra és az egészségügyre is -, és ez a szolidaritási közösség az, ami a generációk közötti megbékélést is szolgálja, tehát ez egy konszenzus Európában. Ahol az üzleti irányba mozdultak el, ott ez a konszenzus minimum sérült vagy akár fel is borult.” – mondta.

Forrás: hirtv/hirado.hu

Ha tetszett a cikk, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek