Márki-Zay Péter szerint a szüléshez nem kell orvos

Nem kell orvos a szüléshez Márki-Zay Péter szerint

Márki-Zay Péter az ellenzék kormányfőjelöltje nemrég egy fórumon mondta azt, hogy egy szülésznő jelenléte is elegendő a csecsemők világrajövetelekor. A baloldali jelölt – a fűszoknyás mojitót keverő lányok, az indiai szemműtétek és az afrikai fizetős egészségüggyel való példálózás után – megint elképesztő gondolatokat osztott meg egészségügyi terveiből. Míg korábban azt mondta, vidéken szülészeti és sürgősségi osztályokat szüntetne meg, most már azt mondta, orvos sem kell ezekbe.

Mi ez az orvos ellenes felhang?

Életveszélyes gyakorlatra buzdított Márki-Zay Péter a kampányában néhány hete. A baloldal jelöltje a Kiszomborban tartott tavaly decemberi fórumán azt hangoztatta, hogy a szüléshez nem kell orvos, mivel az „nem betegség”.

A (szüléshez) például, mint nagyon sok más beavatkozáshoz, éppenséggel orvos sem kell. Hogy egy normál szülésznő, ha megfelelően fel van készítve egy holisztikus szülésznő, az tökéletesen biztonságosan le tud vezetni egy szülést” – mondta.

A marketinges múltú jelöltnek nincs semmilyen egészségügyi végzettsége, a feleségére hivatkozva próbálta a témában való jártassága látszatát kelteni.

“A szülészet az egy speciális ágazat, a feleségem sokáig foglalkozott vele, úgyhogy nagy rálátásom van, és hét gyermek születésénél magam is ott voltam” – mondta a hódmezővásárhelyi polgármester.

Szakértők szerint az orvos nélkül lefolytatott szülés nagyon kockázatos, számos előre nem látható komplikáció adódhat, amelyeket egy bába vagy dúla nem képes kezelni, kiváltképpen azért, mert a megfelelő szaktudás mellett a szükséges kórházi műszerek sem állnak rendelkezésére.

Márki-Zay itt tehát arról beszél, hogy a kórházi szülészetekre nem kell orvos. Gyurcsányék jelöltje már korábban is azt mondta, hogy megszüntetné egyebek mellett a szülészeti és sürgősségi ellátást a vidéki városokban, Most viszont kifejezetten orvos nélküli osztályok létrehozásáról beszélt, ezeket nevezte kívánatosnak.

Márki-Zay Péter nehezen követhető gondolatmenetében többek között ezt is mondta:

És hogy milyen oka van annak, hogy ne legyen a makói kórházban szülészet? Én nem látom ezt. Tehát én azt szeretném mondani, hogy vannak bizonyos olyan egyszerű dolgok, járóbeteg-ellátás föltétlenül. De még a sürgősségi dolgok is, és őszintén szólva a szülészet is egyfajta sürgősségi dolog, mert amikor szülni kell, akkor szülni kell, és a traumatológia is ilyen” – vázolta az elképzelését Márki-Zay.

Továbbá nehezen értelmezhető volt és kicsit távol áll a hétköznapi magyar gondolkodástól az a tanácsa is, hogy a – szemműtétekre váró magyar betegek menjenek Indiába, mert szerinte az ottani orvosok ügyesebben bánnak a szikével a látószerv egyes hályogos elváltozásainak operálásakor. Még korábban pedig azt mondta, afrikai példák bizonyítják, hogy a fizetős egészségügy jobb, mint az ingyenes.

Micsoda ragyogó eszmefuttatás. Már csak egy lépés a végső megoldásig. Kiváló jogtudósaink segítségével visszaperelni a Ferenc József-földet vagy egy részét. A másik részt kompenzálással beépíteni az orosz hitelbe. Ezt követően elcserélni egy afrikai földterületre, ahová azonnal kitelepíteni -hogy boldogok legyenek- a fizetős egészségügy híveit. Jelentős összeget megtakarítva ezzel a lépéssel a költségvetésnek. A parlagon maradt egészségügyi intézményeket pedig minden fajta díjfizetést mellőzve 200 évre bérbeadni a fenntartási költségek átvállalása fejében. Ezzel is tovább csökkentve a költségvetés  kiadásait. (ez nem egy megalapozott képzett közgazdászi vízió! szerk.)

Forrás: 888.hu
Ha tetszett a hírcikk, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon

Hasonló cikkek