Marosvásárhely polgármestere meghívta Klaus Iohannis államfőt a fekete március 25. évfordulójára

Fotó: tirgumureseanul.ro
Fotó: tirgumureseanul.ro

Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere meghívja Klaus Iohannis román államfőt egy olyan kollokviumra, amelyet az etnikumközi kapcsolatokról tartanának az 1990-es véres román-magyar összecsapások 25. évfordulóján – jelentette be maga a polgármester szerdai sajtótájékoztatóján.

    Dorin Florea elmondta, szándékáról már levélben tájékoztatta az államfőt – idézte az Agerpres hírügynökség. A polgármester a marosvásárhelyi egyetemekkel működik együtt a kollokvium megszervezésén. Azért tartotta fontosnak, hogy Klaus Iohannis elnök is részt vegyen a rendezvényen, mert szerinte az ő szavára hallgatnak a legtöbben Marosvásárhelyen. Hozzátette, a város történetében még nem fordult elő, hogy az elnökválasztás valamely jelöltjére olyan sokan szavaztak volna, mint novemberben Klaus Iohannisra. 
    Dorin Florea megemlítette, hogy van tapasztalata a hasonló rendezvények lebonyolításában, hiszen ő volt a közvetítő, amikor 1997-ben Marosvásárhelyen találkozott Emil Constantinescu román és Göncz Árpád magyar államfő. Florea akkor Maros megye prefektusa volt. 
    A polgármester elismételte, negatívan véleményezte a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kérését, hogy azon március 10-én a Székely szabadság napja nevű rendezvényen felvonulást és tömegdemonstrációt tartsanak Marosvásárhely főterén. Hozzátette, ha úgy látná, hogy ez a felvonulás hasznos lenne a magyar közösség számára, ő maga is az első sorokban vonulna. Úgy vélte azonban, hogy a felvonulás csupán a magyar közösségen belüli torzsalkodás része.
    A fekete márciusként ismertté vált marosvásárhelyi román-magyar tömegverekedésnek öt halálos áldozata és több száz sebesültje volt. A Maros megye román lakta falvaiból hozott és a magyarok ellen uszított tömeg feldúlta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) székházát, súlyosan megsebesítette, és fél szemére megvakította Sütő András drámaírót, aki akkor az RMDSZ Maros megyei szervezetét vezette.
    A román-magyar tömeges összecsapás miatt a román igazságszolgáltatás csak magyarokat, és a magyarokkal szolidaritást vállaló romákat vont felelősségre.

Forrás. MTI


Hasonló cikkek