Másfél éves mélyponton a német infláció

Szeptemberben a vártnál nagyobb mértékben, másfél éves mélypontra csökkent a németországi infláció a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfőn közzétett jelentése alapján.

Az előzetes adatokon alapján a fogyasztói árak szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest 1,2 százalékkal emelkedtek, az előző havihoz képest nem változtak, elemzők 1,3 százalékos éves és 0,1 százalékos havi áremelkedést vártak.

A szeptemberi 1,2 százalékos infláció 2018 februárja óta a legalacsonyabb Németországban. Az infláció szeptemberi lassulása a Destatis kimutatása szerint elsősorban az energiaárak csökkenésére és az élelmiszerárak emelkedésének mérsékeltebb ütemére vezethető vissza. Szeptemberben az energiaárak 1,1 százalékkal csökkentek éves bázison az augusztusi 0,6 százalékos emelkedés után, az élelmiszerárak pedig mindössze 1,3 százalékkal emelkedtek, míg az előző hónapban még 2,7 százalékkal.

Augusztusban 1,4 százalék volt az éves infláció, havi bázison a fogyasztói árak 0,2 százalékkal csökkentek.

Az európai uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) szeptemberben éves bázison 0,9 százalék volt, havi bázison mínusz 0,1 százalék.


Hasonló cikkek