Másfél milliárddal toldották meg a szabolcsi beruházást

A tiszalöki vízlépcső az egész Tiszántúlra hatással van. Másfél milliárd forinttal növelte a tiszalöki vízlépcső és hajózsilip rekonstrukciójára fordítható összeg nagyságát a kormány

– derül ki a december 27-i Magyar Közlönyből.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság konzorciumában megvalósítandó fejlesztés 3,5 milliárd forint uniós forrásból indult el 2017 tavaszán. Ehhez jön most további 1,55 milliárd forint állami finanszírozás.

A tiszalöki vízlépcső fontos szerepet tölt be Északkelet-Magyarország és a Tiszántúl vízellátásában, vízgazdálkodásában: innen kerül víz a Keleti-főcsatorna és a Nyugati-főcsatornába a Tisza duzzasztásával, s a hozzá kapcsolódó nagy térségi vízgazdálkodási rendszer biztosítja többek közt Debrecen tartalék ivóvízellátását, a Körös-völgy vízpótlását és mintegy 200 ezer hektár hortobágyi földterület gravitációs öntözését.

A vízlépcső a vízi közlekedésben is fontos szereppel bír: Tiszalöktől Dombrádig, a Bodrogon a torkolattól az országhatárig III. osztályú vízi utat biztosít. A műtárgynak jelentős szerepe van az árvíz levezetésében is.

A 2020 nyarára megvalósítandó beruházás célja az, hogy létesítmény a fejlesztéssel tovább szolgálhassa a térség árvízvédelmét, folyógazdálkodását, vízellátását, a megújuló energia hasznosítását. Ennek érdekében felújítják a duzzasztómű és a hajózsilip gépészeti berendezéseit, a vízlépcső beton szerkezeteit, átépítik a hajózsilip támkapuit, iszapkotró és továbbító rendszert építenek ki. Egyebek mellett a környező utakat is rendbe hozzák.

Forrás: szabolcsihir.hu


Hasonló cikkek