Maszkpiac: 600 százalékos haszon

A koronavírus-járvány magyarországi megjelenése utáni hetekben, azaz március második felében a kisebb (akár offline, akár online) boltosok piaca is a feje tetejére állt. Hirtelen sok minden megváltozott, számos árufajta iránt bezuhant a kereslet, egy kisebb árucsoport iránt viszont kezelhetetlen módon megnőtt – írja a g7.hu.

Utóbbiak közül egyértelműen a szájmaszk összes formája vitte, és viszi azóta is a prímet – különösen a porszűrős, FFP2-3 besorolású maszkok -, a dobogó második és harmadik fokára pedig a gumikesztyű és a kézi fertőtlenítőszer ugrott.

Még most, április közepén is nagyon nehéz trendeket találni abban, ami az elmúlt hetekben a magyar kiskereskedelemben történt, mert a boltosok reakciói sokszor egyediek voltak. A velük folytatott beszélgetéseink alapján mi most mégis megpróbáljuk bemutatni, melyek lehettek a jellemző minták.

A legegyszerűbb helyzet azoké volt, akik megütötték a főnyereményt. Azok a kiskereskedők, akiknek korábban is a fő profilja volt az egészségügyi védőfelszerelések, munkaruhák és tisztítószerek forgalmazása, most nagyon meg tudták növelni a bevételüket.

Nekik óriási előnyt jelentett, hogy eleve bejáratott üzleti kapcsolatban álltak az ezeket a cikkeket forgalmazó nagykereskedőkkel, vagy tudták, hogy például Kínából hogyan lehet gyorsan, közvetlenül a gyártóktól rendelni olyan termékeket, amelyek valóban meg is érkeznek, és még a minőségük is elfogadható. Esetleg még készletük is volt ezekből. Az ilyen boltosoknak legfeljebb arra kellett most külön erőforrást biztosítani, hogy az értékesítést minél gyorsabban tudják online csatornára terelni.

A teljes cikket ITT olvashatja.

Nyitókép: illusztráció


Hasonló cikkek