Mától a dunaszerdahelyi, galántai és vágsellyei is fekete járás

Mivel Szlovákiában országosan továbbra sem csökken a fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma, a negyedik szintű figyelmeztetés van érvényben. Régiónként azonban a mutatók eltérőek.

A Covid-automata ezen a héten 15 járást sorol a fekete, azaz a legrosszabb helyzetben lévők közé: Dunaszerdahely, Galánta, Vágsellye, Nyitra, Nagyszombat, Galgóc, Pöstyén, Partizánske, Bánovce nad Bebravou, Nové Mesto nad Váhom, Aranyosmarót, Garamszentkereszt, Nagyrőce, Rozsnyó, Snina.

51 járás tartozik a bordó sávba, a magyarok lakta járások közül Komárom, Érsekújvár, Léva, Nagykürtös, Rimaszombat, Kassa-környéki járás, Tőketerebes, Nagymihály, de maga Pozsony és Kassa is. 13 járás pedig a piros sávba, többek között Szenc és Losonc.

Fekete járásokban érvényes intézkedések:

  • Zárva maradnak az iskolák.
  • Munkába csak 7 napnál nem régebbi negatív teszttel lehet menni
  • A járáshatár csak munkavégzés (esetleg orvoslátogatás vagy közeli személy gondozása) céljából léphető át.

Bordó járások:

  • A Regionális Közegészségügyi Hivatal ajánlásával, a fenntartó (pl. önkormányzat döntése nyomán) nyílhatnak meg az iskolák.
  • Munkába járáshoz szintén 7 napnál nem régebbi tesztre van szükség, és ezzel a teszttel másik járásba is át lehet menni a természetbe (kivéve a fekete járásokat).

Piros járások:

  • Az iskolák megnyithatnak.
  • Munkába járáshoz 14 napnál nem régebbi negatív tesztre van szükség.

Mindenkire érvényes, hogy akik eddig is a kivételek közé tartoztak, például átestek a betegségen az elmúlt 3 hónapban, azoknak ezután sem lesz szükségük negatív tesztre.

Aki tömegközlekedési eszközzel (vonat, busz), jár munkába, annak mindegyik járásban szüksége lesz 7 napnál nem régebbi negatív tesztre.

Ugyancsak kell teszt a postára, bankba, biztosítóba, újságárushoz, cipőjavítóba, ruhatisztítóba, optikába, autó- és bicikli, valamint mobilszervizbe, kertészetbe. Minden járásban, egy hétnél nem régebbi.

Egyik járásban sem lesz szükség mostantól negatív tesztre, ha csak a természetbe igyekszik az illető a járáson belül.

Szintén nem lesz szükség negatív tesztre, ha üzletbe, gyógyszertárba, drogériába, orvoshoz vagy kutyát/macskát sétáltatni, babakocsizni (legfeljebb 1 km-re a lakhelyünktől) készül valaki, vagy gyermeket, illetve közeli személyt gondoz.

A járáson túlra is lehet menni, de munkahelyen kívül csak a természetbe, és ez esetben is szükséges a 7 napnál nem régebbi negatív teszt. A fekete fázisban lévő járásokba nem lehet átmenni a természetbe teszttel sem, és a fekete járásokból sem lehet átmenni a jobb helyzetben lévőbe természetjárás céljából.

Nem szükséges viszont a negatív teszt orvoshoz, akár a járáshatáron túlra. A 65 év felettiek és a 15 év alattiak teszt nélkül mehetnek ki a természetbe.

Továbbra sem engedélyezett egymás látogatása! Nem szabálysértő viszont, ha kint a természetben, maszkot viselve és betartva a kétméteres távolságot futnak össze az ismerősök.

Jelenleg már 14 napos a karantén azok számára, akik pozitív személlyel találkoztak (ez azokra érvényes, akik február 8. után kezdték meg a karanténjukat, akik még azelőtt, azok esetében marad a 10 nap).

Ez a 14 nap abban az esetben is érvényes, ha valakinek a tesztje negatív lett vagy nincsenek tünetei. Ha jelentkeznek a tünetek, akkor a karantén végéről a kezelőorvossal kell egyeztetni.

Ugyancsak 14 napos karantén érvényes a külföldről hazatérők (nem az ingázók) számára, és szintén a 8. napján kell elvégezni a PCR-tesztet.

 

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: parameter.sk

Fotó: Cséfalvay Á. András


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek