Mától startolnak az iskolai beíratások Szlovákiában

Most dől el, hány magyar kiselsős ül be szeptemberben a szlovákiai iskolapadokba, vagyis hány magyar szülő választja gyermekének az anyanyelvi oktatást. Egy jó döntéssel akár egy-egy kisiskola is megmenthető a bezárástól. Ha pedig a szülő nem tesz eleget beíratási kötelességének akár 331,50 euróra is büntethető.

A tavalyi évhez hasonlóan nagyjából 62 ezer kisgyermek kezdi meg az első osztályt ősztől az ország valamelyik alapiskolájában. Magyar első osztályba az utóbbi években körülbelül 3500 kisgyermek kerül. A magyar ajkú kisgyermekek 11 százaléka, sajnálatos módon, nem anyanyelvén kezdi meg az iskolát. Az idei tanévben összesen 250 alapiskolában folyik magyar nyelvű oktatás, ebből 222 magyar tannyelvű, 28 pedig magyar-szlovák közös igazgatású. Az iskolák 58,4 százalékában a tanulói létszám csupán 100 fő alatt van.

A kis létszámú iskolák – a fejpénz alapú finanszírozás miatt – veszteségesnek számítanak. Az utóbbi években több kisiskola zárt be, különös módon zömmel éppen a Csallóközben, ahol a legnagyobb a magyarok aránya. Az ok egyrészt, hogy kevés gyermek születik, a másik pedig, hogy a szülők a nagyobb, esetleg a városi iskolát választják gyermeküknek.

Fekete Irén, az SZMPSZ elnöke szerint nincs olyan közösségi esemény, ami ennyi energiát mozgósítana, mint a beíratás. “A szakmai és civilszervezetek ezért sokat tesznek, de az iskolák maguk is. Hétvégi rendezvényekkel, óvodásoknak szervezett programokkal próbálják az iskolába csalogatni a szülőket és gyermekeiket és megmutatni az anyanyelvi oktatás szépségeit.”  A Rákóczi Szövetség szintén nagyon aktívan segíti a magyar iskola választását, például családi nap szervezésével.

Forrás: ma7.sk

Fotó: GaViT


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek