Matolcsy György értékelte a jelenlegi hazai gazdasági helyzetet

A jegybankelnök a Növekedés.hu oldalon osztotta meg véleményét a magyarországi gazdasági helyzettel kapcsolatban. Itt gyakorta publikál cikkeket az oldal MNB által támogatott rovatában.

A következő megállapításokat tette:
• „Baljós belegondolni, hogy a mai kihívásokra milyen válaszokat adhatnánk, ha nem nyertük volna meg a 2010-2019 közötti évtizedet.”
• „De megnyertük, ezért jó eséllyel vágunk bele a jelenlegi összetett /vírus, félelem, zárás, visszaeső ágazatok, munkahelyvesztés/ kihívás kezelésébe is.”
• „Mai nehézségeink nem állnak össze rendszerszerű válsággá. Nem válságot, hanem egymástól elkülöníthető bajokat kell kezelni. Ma nem a rendszer válságával vagy válságok rendszerével van dolgunk, hanem célzott eszközökkel megoldható nehézségekkel.”
• „Beárazva a kormány és az MNB célzott eszközeit, már 2020-ra is egy szerényen bővülő magyar gazdaságot várhatunk.”
• „Semmilyen körülmények között sem szabad újabb nemzetközi, ezen belül uniós hitelfelvétellel kezelni a mai kihívásokat.”
• „Most átmenetileg megszűnik néhány százezer munkahely, de ezek többségét még ebben az évben vissza lehet építeni.”

Összefoglalását az alábbi gondolatokkal, illetve egy római idézettel zárta, erősen hangsúlyozva a beruházások megindításával kapcsolatos véleményét, illetve ösztönző szándékát:

Aki most beruházást indít, mindenkit segít a gazdaság újra indításában, és ez kiemelten igaz az államra.  „Ne holnap, inkább ma!”/Non cras, quod hodie!/.


Hasonló cikkek