Matolcsy György komoly kritikával illette az iparkamarai elnököt, Parragh Lászlót

Az MNB-elnök azt mondta, hogy Parragh László is belépett a fakenews-gyártók körébe, amikor azt állította, hogy a Nemzeti Bank hitelprogramjai nem finanszírozzák a mikro-, kis- és középvállalkozásokat.

A jegybankelnök emlékeztetett arra, hogy az MNB egy olyan, korábban már bevált recepthez nyúlt vissza, amellyel 2013 és 2017 között sikerrel erősítették meg a kis- és középvállalkozási szektort. Ebben az időszakban mintegy 40 ezer vállalkozás jutott 2800 milliárd forint összegű kedvező finanszírozáshoz, és ennek eredményeképp a program a hazai GDP-t 3,5 százalékkal emelte meg. A tavaly indult NHP fix konstrukciót is sikeres döntésként értékelte.

A 168 Óra megkereste a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökét, aki az alábbiakat válaszolta a lapnak Matolcsy György szavaira: “Nem tudjuk, hogy Matolcsy elnök úr miről beszél. Olyat sohasem állítottunk, hogy az MNB hitelprogramjai nem finanszírozzák a hazai kis- és középvállalkozásokat.

Parragh így folytatja: “Mindig azt hangsúlyoztuk, hogy a teljes szektort finanszírozó, egymás mellett jól megférő termékekre van szükség. Az NHP programok a legkisebbek mellett a legnagyobbakat is tudják finanszírozni, míg a legkisebbek számára többféle lehetőség is elérhető.

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke jelezte, hogy véleménye szerint az MNB, mint a makrogazdaság meghatározó szereplője, remekül végzi a dolgát, az MKIK pedig objektíven képviseli a magyar gazdaság érdekeit.

 


Hasonló cikkek