Matovič sajátos humora sok külföldi vendégét meglepte

Miután tavaly elfoglalta a szlovák kormányfői pozíciót, a külföldi politikusokat is meglepte Igor Matovič sajátos humora. Egy most megjelenő könyvből (Matovič – Premiér v teniskách, A teniszcipős kormányfő) a DenníkN válogatott ki idevágó részleteket.

2020 augusztusában, Csehszlovákia 1968-as elfoglalásának évfordulója alkalmából a szlovák miniszterelnök találkozott Pozsonyban Heiko Maas német külügyminiszterrel, akinek társaságában ott volt az új német pozsonyi nagykövet, Barbara Wolf.

A német miniszter előtt Matovič Ivan Korčok külügyminiszter számlájára kezdett viccelődni, akivel Maasnak szintén találkozója volt. A kormányfő tréfásan azt javasolta a német delegációnak, hogy “ne menjenek Ivan után”. Ehhez gyorsan fűzött is egy kis magyarázatot, mondván, hogy 1968 -ban, a megszállás idején a szovjet katonákat – a tipikus orosz férfinév miatt – mind Ivannak hívták, „De hát én mondom ezt, akit meg Igornak hívnak?!” – tette hozzá poénkodva a szlovák miniszterelnök.

A találkozó résztvevői emlékeztek arra is, hogy a kormányfő hogyan zárta a tanácskozást. A hivatalos program ebéd előtt kezdődött, 20 perccel tizenegy után, és amikor a vita a végéhez közeledett, Matovič a német nagykövethez fordult, és közölte a jelenlévőkkel, hogy ideje befejezni, mert Wolf követ már éhesnek tűnik.

Amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2020 szeptemberében Szlovákiába látogatott, Matovič a következő szavakkal üdvözölte a küldöttséget: „Üdvözöljük önöket, ha már egyszer eljöttek!” Később azt mondta az ukrán államfőnek, hogy közel érzi magához a vendége hazáját, mert egy ukrán cégtől rendelt parkettát az új nagyszombati házába, és mivel mindennap jár rajta, napi kapcsolatban van Szlovákia keleti szomszédjával.

Matovič ismerkedése az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel sem volt hétköznapi. A német prominens politikusról köztudott, hogy 7 gyermek édesanyja. Első telefonbeszélgetésük során a szlovák miniszterelnök azt vetette fel, hogy Big mama néven menti el a mobiljába von der Leyent. Az Európai Bizottság vezetője állítólag jót mulatott Matovič javaslatán.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: dennikn, parameter.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek