Matovič újraindítja a szlovák gazdaságot: 300 négyzetméter alatt szinte minden kinyithat

Ígéretéhez híven Igor Matovič kormányfő hétfő esti sajtótájékoztatóján ismertette elképzeléseit a gazdaság újraindításával kapcsolatban. A sajtótájékoztatónak igen stílszerű nevet is adtak: “Valamit valamiért”.

Az alábbi intézkedések megtervezésének egyikében sem játszott szerepet a kormányfő, azokat szakemberek javasolták. “Ha az eddigi óvatossággal járunk el, fokozatosan visszatérhetünk a normális kerékvágásba, de, ha a hatóságok azt tapasztalják, az enyhítések miatt rosszabbra fordul a helyzet, nem fog habozni újra bevezetni a szigorításokat.”

Első fázis

Április 22-től, azaz szerdától kinyithatnak a háromszáz négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek és szolgáltatók. Kinyithatnak az éttermek, bárok és kocsmák, de csak kiszolgáló ablakokon keresztül szolgálhatják ki a vendégeket. A szabadtéri sportpályák is újra várják a sportolni vágyókat, de csak azok, ahol nem “kontaktsportot” űznek, ráadásul öltözők és szociális helyiségek nélkül. Kinyitnak a piacterek, sőt a “hosszan tartó szállást” nyújtó hotelek és szálláshelyek is. Itt a kormányfő a munkásszállókról tett említést. Az autószalonok és használtautó-kereskedések működése is szabad utat kap.

Lerövidül a nyugdíjasok bevásárlására kijelölt idő. Kilenctől tizenegy óráig tiltják ki a boltokból a 65 évnél fiatalabbakat. A kormányfő hozzátette, a nyugdíjasoknak “nyomatékosan tanácsolják”, máskor ne is menjenek üzletbe!

Második fázis

Ideális esetben kéthetes ciklusokkal lehet számolni, ha a polgárok betartják az előírásokat és a járvány nem rosszabbodik. Amennyiben mégis, a kormány mérlegelni fogja, hogy visszatérjenek az eredeti rendelkezésekhez, sőt, továbbszigorítsák azokat.

Újra lehet majd taxizni is, de csak szigorú előírások mellett. Ezeket elsőre nagyon nehéz lesz bevezetni, hiszen, az amerikai nagyvárosi taxik mintájára, az utastér teljes leválasztását és minden fuvar utáni fertőtlenítését követeli a kormány.

Harmadik fázis

Az 1000 méternél kisebb üzletek és szolgáltatók például kinyithatnának, ahogy az éttermek, kocsmák kerthelyiségei is. Bizonyos feltételek mellett a múzeumok, könyvtárak és kulturális terek is újra működhetnének.

Negyedik fázis

Az iskolák, a tömegrendezvények, szálláshelyek és közösségi terek újranyitására lehet számítani.

A kötelező maszkviselésre vonatkozó szabályok érvényben maradnak, ahogy a 25 négyzetméteres szabály is.

A válságstáb naponta értékelni fogja az eredményeket, és minden második héten hoz majd döntést arról, be lehet-e vezetni a következő fázist, vagy szigorítani kell az intézkedéseket. A negyedik, legutolsó fázis kapcsán, amely gyakorlatilag a normális élet visszatérését jelentené, a kormányfő közölte, ott szinte biztos, hogy 2 hétnél többnek kell majd eltelnie.

Forrás: ma7.sk

Fotó: tasr


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek