Matovičék a Szlovák Rádióban – “Ez a kormány a tisztességről fog szólni”

 A kormányzást a nyitottság és a transzparencia szellemében képzelik el, azaz, ami nem titkos, az nyilvános.

Igor Matovič (OĽaNO), Boris Kollár (Sme rodina), Richard Sulík (SaS) és Veronika Remišová (Za ľudí) voltak a szlovák közrádió szombat déli politikai beszélgetőműsorának vendégei. A témák közül kiemelt helyet kapott a külpolitika, a korrupcióellenes harc, és a minisztériumok elosztása.

A Za ľudí és a Sme rodina közti nem éppen felhőtlen viszony a műsorban is megmutatkozott. A kormányalakítás helyett inkább a családját választó Andrej Kiskát a párt első alelnöke, Veronika Remišová helyettesítette, és mondta el a Za ľudí fő elvárásait az új kormánytól. „Nem szeretném, ha Le Penék járnának szlovákiai látogatásokra, akit korrupcióval vádolnak“ –fogalmazta meg elvárásait partnerével szemben a körvonalazódó új kormány leggyengébb tagja. Remišová ezzel a Sme rodina külpolitikai kapcsolataira utalt, Boris Kollárék ugyanis a francia szélsőséges Le Penékkel vannak közös frakcióban az EP-ben.

Boris Kollár erre azzal válaszolt, hogy más francia politikusokat, köztük Nicolas Sárközyt is vizsgálják, és ha a párt megkapja a házelnöki posztot, meg fogják tudni különböztetni az ország külpolitikai orientáltságát saját pártjuk uniós kapcsolataitól. Kollár figyelmeztette Remišovát arra, hogy ők sem szólnak bele abba, hogy ki kivel van együtt közös frakcióban Brüsszelben.

Igor Matovič elmondta, hogy eszébe sem jutott megkérdőjelezni a Sme rodina külpolitikai irányultságát. Ha Kollár házelnök lesz, szerinte igazodni fog a kormánykoalíció elvárásaihoz. „Kollárral való eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy amiben megegyeztünk, az érvényes és betartja“ – hangsúlyozta a várható miniszterelnök.

A pártok törekedni fognak arra, hogy minden információ gyorsan elérhető, könnyen kereshető formában rendelkezésre álljon. A négypárti koalíció választási programjaik 90 százaléka hasonló, ami az ország maffiától való megtisztítását illeti, így vélhetően könnyen megegyezésre jutnak majd az alapvető kérdésekben. Céljuk, hogy a rendőrséget, bíróságot, ügyészséget is megtisztítsák a maffiától, és végre érvényt szerezzenek az igazságosságnak. Hogy a bírósági végzések, rendőrségi ügyek ne attól függjenek, kinek mennyi pénze, milyen kapcsolatrendszere van, hanem hogy kinek van igaza. Boris Kollár szerint a törvények jók, csak az emberek, akik oda kerültek, nem voltak a legalkalmasabbak a feladatra.

Remišová emlékeztetett, hogy Igor Matovič nagyon komoly mandátumot kapott a választásokon arra, hogy alapjaitól kezdve javítsa meg az országot. „Az összes jóakaratú embert szeretném bevonni a kormányzásba, hogy alkotmányos többséggel alapvető változásokat végezhessünk úgy, hogy a bíróság, az ügyészség végre a tisztességről szóljon“ – zárta Matovič.

Forrás: KÖRKÉP.SK

Nyitókép: postoj.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek