Matovičék szerint baj, hogy a Csallóközben sok “zöld” pénz kötött ki

Milány Kincső

A legerősebb kormánypárt, az Igor Matovič vezette OĽaNO sorban fúrja vagy piszkálja meg az előző kormány kisebbség-, esetleg Dél-Szlovákia-“barát” dolgait. Hétfőn arról is szóltak a hírek, hogy beszántani készülnek a kulturális minisztériumon belül működő kisebbségi kulturális osztályt, most pedig Ján Budaj arra panaszkodik, hogy az elmúlt időszakban a környezetvédelmi tárcától túl sok pénz ment a magyarlakta területekre.

Budaj szerint Sólymos László – a márciusban leköszönő Pellegrini-kormány környezetvédelmi minisztere – etnikai alapon szórta a pénzt az ország déli területeire.

A tárca jelenlegi irányítója szerint a hidas önkormányzati vezetők csupán az összes település alig 10 százalékát irányítják, de idén a Környezetvédelmi Alap pénzeinek 34 százalékánál is többet kaptak vízgazdálkodási projektekre. Az OĽaNO-s miniszter ezeket a számokat gyorsan összevetette azzal, hogy a független polgármesterek, akik az összes településvezetőnek a 42,4 százalékát teszik ki, csupán a folyósítható összeg 25,3 százalékát kapták. Budaj szerint ez nem más, mint pártalapú pénzosztás. “Attól tartunk, hogy a vizsgálatunk…bebizonyította, itt etnikai alapú (volt a támogatás), ami politikai és pártalapú protekcionizmus.”

Sólymos László, aki azóta pártelnöki tisztséget tölt be, azt mondta erre, hogy környezetvédelmi miniszterként prioritásként kezelte a kevésbé fejlett régiók fejlesztését és a Csallóköz vizeinek védelmét. Kezdeményezésére született meg például az úgynevezett lex Csallóköz is. Szerinte épp a legkevésbé fejlett járások, tehát Szlovákia déli és északkeleti járásai voltak hosszú időn keresztül megrövidítve. Összehasonlításként álljon itt néhány néhány környezetvédelmet érintő adat: míg 2013 és 2016 közt a környezetvédelmi alapból 16 projekt kapott támogatást a Csallóközben 4 millió euró értékben, 2016 és 2019 közt 58 ivóvíz megóvását célzó projekt kapott támogatást, ami 34 millió eurós támogatást jelentett.-érzékeltette a helyzetet a hidas politikus.

A volt környezetvédelmi miniszter szerint a jelenlegi tárcavezető, Ján Budaj félrevezetően használta fel a számokat. “Hol kellene több sikeres vízvédelmi projektet támogatni, ha nem a Csallóközben, ahol Szlovákia legnagyobb ivóvízkészlete található? Zsolnán? Rózsahegyen? A csallóközi vizet nem csak a Híd vagy az MKP választói, illetve polgármesterei isszák. Szlovákia déli részeinek diszkriminációjáról beszélhetünk, amiben ennek az országnak már jócskán van tapasztalata. Örülök, hogy az előző kormányban sikerült enyhíteni a regionális különbségeket,” – mondta Sólymos.

Forrás: parameter.sk


Milány Kincső

Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek