Matt. Lemond polgármesteri tisztségéről Borkai Zsolt

A győri közgyűlés alakuló ülése után, péntek 16 órai határidővel lemond polgármesteri tisztségéről Borkai Zsolt, Győr polgármestere. A politikus ezt szerdán a győriekhez írt nyílt levelében jelentette be.

Az MTI-hez is eljuttatott levelében azt írta, a folyamatos vádaskodás ellenére azért nem mondott le eddig, mert szerette volna, hogy a városnak olyan polgármestere legyen, akit a győriek megválasztottak és képes Győrt vezetni.

Hozzátette: szereti Győrt, ezért nem szeretné a személyével és a vele történtekkel hátráltatnia város további fejlődését, így lemond polgármesteri tisztségéről. „Levonom a konzekvenciákat, és vállalom a felelősséget” – hangsúlyozta a politikus.

Úgy fogalmazott: kívánja, hogy a jövőben olyan ember vegye át a polgármesteri széket, aki „érdemes szeretett városunk vezetésére”.

Borkai Zsoltról az önkormányzati választások előtt egy – magát az ördög ügyvédjének nevező – ismeretlen tett közzé az interneten fotót és videót, amelyeken a polgármester több ember társaságában volt látható szexuális aktus közben. A politikus a kormánypártok támogatásával indult az október 13-i önkormányzati választáson, majd a választások után kilépett a Fideszből.

Egy kivételével hazug információk sokasága

A győrieknek címzett levélben a polgármester azt írta, tudja és reméli, hogy mindenki számára hamarosan kiderül, „a rágalmak egy kivétellel egy hamis blogon megjelenő hazug információk sokasága, amit a sajtó ellenőrizetlenül átvett”. Az online felületeken és a közösségi médiában megjelenő információkat – annak igazságtartalmát meg sem kérdőjelezve – sokan tényként kezelik, és ezzel „akaratlanul is kiszolgálják a háttérben megbújó karaktergyilkosságot elkövető szándékát” – fűzte hozzá.

Ma én vagyok a célpont, holnap más lesz, amíg a hazug hírterjesztésnek, tényként feltüntetett rosszindulatú feltételezéseknek senki sem szab határt. Ne gondolják, hogy ez egy ember bosszúja, nem létezik ördög ügyvédje. Véleményem szerint ez egy gondosan kitalált, profin előkészített csapda volt, melytől vélhetően komoly politikai vagy anyagi előnyöket reméltek” – áll a levélben.

Borkai Zsolt szerint „egy általam valóban elkövetett, elsősorban a családomat megbántó cselekedetemre építettek rá minden hazugságot, hogy az hihető legyen”. Úgy fogalmazott: amit valóban tett, arra nem büszke, és mindenkitől elnézést kell kérnie, aki emiatt csalódott benne. „Sokszorosan megbűnhődtem érte – de minden más mocskolódás alaptalan rágalom” – fűzte hozzá.

Sportember vagyok, sohasem drogoztam és korrupt sem vagyok. Az említett utazáson saját költségen vettem részt, ennek megvolt a fedezete, nem loptam és nem csaltam” – szögezte le.

Hozzátette: eddig nem mondott le, mert azt szerette volna, hogy a városnak olyan polgármestere legyen, akit a győriek megválasztottak és képes Győrt vezetni.

A kitartáshoz az erőt az adta, hogy mindannak ismeretében, ami rólam egyelőre büntetlenül megjelenhetett, és ami egy kivételével hazug mocskolódás, olvasták, látták az emberek, mégis bizalmat szavaztak nekem” – írta.

Családtagjai is céltáblává váltak

Borkai Zsolt kitért arra is, a politikai ellenfelei a választás tisztaságának megkérdőjelezésével kapcsolatos lépéseikkel nemcsak őt, hanem a város működését is lehetetlenné akarták tenni, „húzták az időt, ezért számoltatták kétszer is újra a szavazatokat”. Hozzátette: az elmúlt időszakban nemcsak ő, hanem családtagjai is céltáblává váltak, ennek pedig a jövőben nem szeretné kitenni őket. „Be kell fejezni a gyűlölködést, mert az nem visz előre” – hangsúlyozta.

Emlékeztetett: 2006 óta hatalmas utat tettek meg, „Győr Magyarország egyik gazdasági bástyája” lett, a város fejlődése megkérdőjelezhetetlen. Levelében Borkai Zsolt a győrieknek megköszönte az elmúlt 13 évet, a képviselőknek és a munkatársainak pedig a város fejlődéséhez nyújtott támogatást.

A jogszabály szerint az időközi polgármester-választást az illetékes választási bizottságnak kell kitűznie, a mandátum megüresedésétől számított 120 napon belülre. A választást úgy kell kitűzni, hogy a szavazás napja a kitűzés napját követő 70. és 90. nap közé essen.

Győri ellenzék: Borkai lemondása jó hír, de megkésett

Jó hírnek, de megkésettnek tartja Borkai Zsolt lemondását Győr polgármesteri posztjáról Glázer Tímea, a DK városi szervezetének elnöke, korábbi polgármesterjelölt.

Borkai Zsolt lemondása jó a városnak, azonban akkor lett volna tisztességes, ha még a választások előtt, de legalább a választást követően azonnal visszalép – mondta szerdán a megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón az ellenzéki összefogás képviseletében a politikus.

Álláspontja szerint, amit Borkai Zsolt most csinál, az trükk: azért az alakuló közgyűlés után mond le, hogy a fideszes alpolgármestereket meg tudják választani. „Borkai ezzel megint bebizonyította, hogy nem a várost, hanem a Fideszt szolgálja. Kilépése a pártból is csak színjáték volt, mert most is a Fidesz érdekében cselekedett” – mondta.

Glázer Tímea elmondta: követelik Borkai Zsolttól, hogy hagyjon fel ezzel a színjátékkal és életében először legyen tisztességes.

A győri ellenzéki összefogás azt javasolja a helyi Fidesznek, hogy együtt találjanak olyan köztiszteletben álló külső személyt, aki nem a testület tagja, és az új választás kiírásáig hátralévő átmeneti időszakban külsős alpolgármesterként irányítja Győrt.

Fontos, hogy olyan ember legyen a város élén, aki később nem akar polgármesterként indulni, azonban segíti azt, hogy tiszta viszonyokat teremtsenek” – fűzte hozzá. „Ha a Fidesz ezt elutasítja, azzal nemcsak azt bizonyítják, hogy korruptak és becstelenek, hanem azt is, hogy saját érdeküket és nem az itt lakók érdekeit képviselik” – mondta Glázer Tímea.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy lesz javaslatuk az alpolgármesteri tisztségre, de szeretnék, ha a győri Fidesz-frakcióval közösen döntenének.

Pollreisz Balázs, az MSZP győri szervezetének elnöke arról beszélt: „látszik, hogy egy ekkora világraszóló botrányt még egy lepedőakrobata NER-lovag sem tud túlélni”.

 


Hasonló cikkek