Matteo Salvini olasz belügyminiszter német kollégájával egyeztetett a migrációról

Matteo Salvini olasz belügyminiszter német kollegájával, Horst Seehoferrel egyeztetett telefonon az európai migrációról – közölte a római belügyi tárca kedden, miközben a pártja, a Liga visszautasította az Aquarius hajó kapcsán Párizsból érkezett bírálatokat. Később az olasz miniszterelnöki hivatal is reagált.

A közlemény szerint Matteo Salvini és Horst Seehofer között teljes összhang mutatkozott, ami a biztonsági és migrációs politikát illeti. Róma és Berlin közös javaslatot készül bemutatni az EU állam- és kormányfőinek június végi találkozóján Európa külső határai védelmének biztosítására “további időhúzás nélkül” – olvasható a közleményben.

Matteo Salvini szerdán számol be a római parlamentben az Aquarius-ügyről. Az Sos Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (MSF) civilszervezetek működtette hajóról kedden délután – a Málta és Olaszország közti nemzetközi vizeken – mintegy 400 migránst az olasz parti őrség és az olasz haditengerészet egy-egy hajójára helyezett át, további 129-en az Aquariuson maradtak.

A három hajó együtt indult el Valencia kikötője felé, miután a spanyol kormány korábban jelezte, hogy befogadja az eredetileg 629 migránst, akik közül a terhes nőket és betegeket már szicíliai kórházakba szállították. A hajó négy nap alatt teszi meg az utat Valenciáig: az olasz hajókon orvosok, önkéntesek és az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) képviselői is jelen vannak a számos felnőtt kíséret nélküli fiatal- és kiskorú ellátására.

Matteo Salvini győzelemnek nevezte, hogy az Aquariuson tartózkodó migránsokat Spanyolország fogadja be. Közösségi oldalán a Liga politikusa bejegyezte:

“sehol sincs leírva, hogy minden migránsnak mindig Olaszországban kell kikötnie. Többet tettünk mi egy hét alatt mint az (olasz) baloldal az utóbbi hét évben”.

A belügyminiszter korábbi megjegyzése szerint mostantól a migránsokat szállító nem kormányzati szervezetek (NGO) hajói nem kapnak kikötési engedélyt Olaszországban. Egyedül az olasz haditengerészetnek vagy az olasz parti őrségnek a hajói érkezhetnek migránsokkal az olasz partokra.

Róma magatartását a spanyol kormány egyes tagjai, valamint a francia elnök, Emmanuel Macron is elítélte “cinikusnak és felelőtlennek” nevezve az Aquarius kikötésének megtagadását.

Gabriel Attal, a Macron vezette Köztársaság lendületben párt brüsszeli szóvivője egyenesen “undorítónak” nevezte az olaszok eljárását.

A Liga nevében Mara Bizzotto, a tömörülés európai parlamenti frakcióvezetője reagált, megjegyezve, hogy szerinte a Macron vezette Franciaország migrációs politikája undorító, és a franciák – mint fogalmazott – mossák ki a szájukat, mielőtt Olaszországról beszélnek.

Később Matteo Salvini a Facebook-profilján azt írta,

“Spanyolország perelni akar, Franciaország undorítónak tart, én nyugodtan mindenkivel együtt akarok dolgozni, de számomra alapelv, hogy elsők az olaszok”.

Az olasz miniszterelnöki hivatal ezt követően közleményt adott ki, “megdöbbentőnek” nevezve a franciaországi kijelentéseket. A közlemény szerint

“Itália nem fogadhat el álszent leckéztetést olyan országoktól, amelyek a migrációval szemben mindig más irányba fordították tekintetüket”.

A kormánypalota hangsúlyozta, hogy az olasz kormány soha nem hagyta magára az Aquariuson tartózkodókat, akiket az első pillanattól kezdve az olasz parti őrség hajói kísértek és segítettek. Olaszország felajánlotta, hogy a várandós nők, gyerekek és orvosi ellátásra szorulók leszállhassanak, a hajóról, de az Aquarius ezt elutasította, ami arra utal, hogy a hajón “nem volt vészhelyzet” – vélte az olasz fél.

A közlemény megjegyezte, hogyt Málta nemet mondott az együttműködésre, Spanyolországból érkezett precedens nélküli szolidaritási gesztus.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök első európai útja pénteken éppen Párizsba vezet, ahol Emmanuel Macron francia elnök fogadja.

Elemzők szerint az új római kormány nem tart az európai reakcióktól, mivel a belügyminiszter, Matteo Salvini célja éppen az volt, hogy kész tények elé állítsa az EU-tagállamait a június 28-án és 29-én esedékes csúcs előtt.

A másik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) infrastrukturális minisztere, akihez az olaszországi kikötők felügyelete tartozik, Danilo Toninelli hangsúlyozta, hogy az emberek tengeri mentése továbbra is elsődleges Itália számára, de Olaszország ezt a többi tagállammal közösen kívánja végezni.

Hangsúlyozta, hogy a migránsokat ezekután a máltai, spanyol és francia kikötők is befogadhatják, főleg ha ezen országok civilszervezetei vagy hajói szállítják őket.


Hasonló cikkek